Očigledno je da je Above the Earth projekat koji i te kako ima smisla, i bend koji, iako je reč o debi albumu, zvuči veoma iskusno, profesionalno i nadahnuto

  • Žanr: Progressive Metal / Alternative / Pop
  • Izdavač: Arsafes Records, 2015.
  • Web: Facebook
  • Piše: Nebojša Lakić

Da geografska odrednica u 2015. godini ne predstavlja problem kada je želja za radom na zajedničkom muzičkom projektu dovoljno jaka, svedoči i rusko/srpski progressive metal bend Above the Earth. Tehnologija je više nego dovoljno uznapredovala, pa tako komunikacija, snimanje i slanje materijala na relaciji Beograd – Moskva danas nije ništa komplikovanija operacija nego da se sve to radi u istom gradu.

Okosnicu Above the Eartha, dakle, čini ruski multiinstrumentalista i megatalenat Roman Arsafes (Kartikeya, Witchcraft, Arsafes i još cela gomila projekata i bendova, ako je verovati Metal arhivama), te mlada srpska pevačica Aleksandra Radosavljević (ex Destiny Potato, solo radovi). Princip rada je poprilično „jednostavan“ – Roman napiše muziku, i odsvira sve što odsvirati treba (gitare, bas gitare, programira bubanj, tu i tamo pridoda pokoji pomoćni growl vokal), a Aleksandra osmisli tekstove i otpeva ih. Ceo projekat se, zatim, finalizuje u Romanovom Arsafes Records studiju i nakon jednog EP-a i par singlova, debi album Every Moment konačno je pred nama.

above-the-earth-full

Above the Earth je u osnovi progressive metal bend, ali ništa manju ulogu ne igraju ni alternative/atmospheric pravci, kao i pop prizvuk, koji se provlači kroz kompletan materijal. Da se razumemo, distorzije ima sasvim dovoljno, i ovo jeste metal bend i album, ali pesme su direktne i pitke, jasne strukture i bez preteranih tehnikalija, a refreni su melodični, lepi i pevljivi – nema mnogo filozofije sa te strane, a zaista nema ni potrebe. Aleksandrin glas je, posmatrajući njenu dosadašnju karijeru, sve bolji i bolji, što je nekako i logično, imajući u vidu da se radi o mladoj devojci koja će iz godine u godinu sasvim izvesno da bude sve sigurnija u sebe. Roman je očito jedan iskusni vuk, koji podjednako briljira kao kompozitor, muzičar i producent – ceo album zvuči veoma skupo i kao da je na snimanju, produkciji, miksu i masteru radila omanja armija ljudi, a ne jedan čovek. Živimo u vremenu kada više zaista nije moguće razlikovati „živ“ bubanj od programiranog (ako se producent potrudi, naravno), a to je ranije bila glavna boljka snimaka koji se realizuju bez bubnjara. U ovom slučaju, bubanj zvuči više nego dobro, a ako pridodamo tome i odličan gitarski zvuk i sveukupnu atmosferu, ne ostaje ništa drugo do da u segment „produkcija“ upišemo najveće ocene.

Par gostujućih muzičara zaokružilo je priču (poljski gitarista Jakub Zytecki, sa čijim mogućnostima smo se upoznali putem inspirativne solo karijere, ali i na Bilo trilogiji Davida Maxima Micića, te talentovani indijski violinista Shravan Sridhar), a album je trenutno nabavljiv putem zvanične Above the Earth BandCamp stranice po početnoj ceni od sedam dolara, dok je i opcija besplatnog preslušavanja takođe moguća.

Na kraju, očigledno je da je Above the Earth projekat koji i te kako ima smisla, i bend koji, iako je reč o debi albumu, zvuči veoma iskusno, profesionalno i nadahnuto. Sastav planira i koncertne aktivnosti, odnosno, live postava već je okupljena, pa ostaje da se nadamo da ćemo da ih vidimo i u našim krajevima (zajednički koncert sa Destiny Potato bi svakako bio pun pogodak, hint hint).

Spisak pesama:

1. Eyes Wide Open
2. Every Moment
3. Hilltops
4. Paradise
5. Starlight Lane
6. Trapeze
7. Promises
8. Pretend
9. Set the Fire
10. All Our Dreams
11. Above the Earth

Above the Earth - Every Moment
Produkcija95%
Originalnost83%
Vizuelni identitet91%
Uverljivost93%
91%Finalni utisak

Komentari