Tekstovi prate istu okultnu stazu koju im muzika zacrtava i čini se da ToG, iako na samom početku karijere, već ima itekako jasnu viziju svog zvuka, što je za svaku pohvalu

Uvek je dobro kada se na sceni pojave bendovi koji stilski malo razmrdaju stvari i donesu dah svežeg vazduha u vidu nekih novih tendencija ili zasviraju stilove koji nisu odavno čuti na ovim prostorima. U tu grupu bendova se svrstava i novi one-man projekat iz Beograda nazvan Temple of Gnosis, čiji simfonični doom/death metal nije nešto što ćete često čuti u Srbiji.

Osnova muzike se, pogađate već, sastoji iz teških i otegnutih rifova preko kojih naleže duboki growl vokal, dok iznad sve te težine konstantno levitiraju jezive sympho klavijature koje dodatno pojačavaju okultni horror osećaj prilikom preslušavanja. Naravno, i tekstovi prate istu okultnu stazu koju im muzika zacrtava i čini se da ToG, iako na samom početku karijere, već ima itekako jasnu viziju svog zvuka, što je za svaku pohvalu.

Četiri pesme prezentovane na ovom EP izdanju stoga i čine jednu jasnu celinu koja se bez problema proguta odjednom i onda vas navodi da je puštate iznova, no malo konstruktivne kritike ipak ne može da škodi: prva zamerka se odnosi na produkciju koja je isuviše sintetička i „kompjuterska“ za ovakav zvuk – ove pesme prosto vape za malo prirodnijom produkcijom, a kao najbolje rešenje se možda nameće upravo onaj „mrtvački“ zvuk kakav neguju bendovi poput, recimo, Encoffination ili Dead Congregation, a koji bi ovom materijalu savršeno legao. Takođe, u nekim aranžmanskim rešenjima se čuje da ipak samo jedan čovek stoji iza svega, pa bi možda ipak bilo bolje da se ToG vremenom razvije u pravi bend – na taj način bi se ovaj projekat tek razmahnuo svom silinom, kako sa tehničke, tako i sa idejne strane.

No, vremena za sve to itekako ima i izvesno je da ono najbolje tek predstoji, a takođe je sjajna vest i to što je ovaj materijal zapravo izdat na (vrhunski dizajniranom) digipack CD-u, i to od strane kolumbijskog izdavača Goathorned Productions, te će se za ovaj materijal sigurno čuti i daleko van granica naše zemlje. Za sam početak – sasvim, sasvim dobro i zanimljivo.

Spisak pesama:

1. Mysterivm Magnvm
2. Portae Lvcis
3. Thoth-Mercvrivs
4. The Great Seducer

Temple of Gnosis - Mysterivm Magnvm
Produkcija60%
Originalnost75%
Vizuelni faktor90%
Uverljivost80%
76%Finalni utisak

Komentari