Ovo je odličan debi album koji je odredio neke osnovne pravce kojima bend treba da se kreće

Prvi metak je debi album prog metal benda Bite the Bullet, tria koji nam dolazi iz Šapca. U osam pesama, trajanja nekih 45 minuta, oni su uspeli da spakuju masivan, gitarski nošen zvuk, koji je osnova i najjača karika ovog albuma.

Nakon instrumentalnog uvoda, čija je atmosferičnost upotpunjena klavijaturama, kreće pesma „Zašto se budiš“, logično, i po nazivu ove pesme, a i albuma – jasno je da se peva na srpskom jeziku. To samo po sebi ne mora da bude ni plus ni minus kad je (prog) metal u pitanju, ali, ispostaviće se, da se od tekstova ipak moglo više očekivati. Ono što je daleko veći problem je način kako su ti tekstovi otpevani – u poređenju sa odličnim, često virtuoznim gitarskim majstorijama, rifovskom krunjenju i bas gitari koja ore i savršeno se uklapa u zvuk benda, te dobro uklopljenim bubnjarskim elementima (ne ulazeći u to da li su bubnjevi snimani ili kucani), i sve ukupno uzev, odličnim instrumentalnim aranžmanima i modernom pristupu zvuku istih, vokali nisu na visini zadatka i šteta je što kvare ukupnu sliku.

bitethebullet2015

Ovde se radi o nedovoljno moćnom i neubedljivom vokalnom izražaju, jednoličnom pristupu i vokalnim linijama i, čini mi se, da se moglo postići daleko više da se ovome posvetilo više vremena ili da je, jednostavno, neko drugi otpevao sve to, te savetujem gitaristi/vokalu Luki Smiljaniću, da se ubuduće bavi onim što radi najbolje – sviranjem gitare, i da se eventualno drži pratećih vokala, a da na mesto glavnog vokala angažuju nekoga ko bi pevao sa isto toliko energije i žara sa koliko Luka svira gitaru. S obzirom da bend postoji tek par godina i da se radi o mladim metal snagama, mislim da ovo neće predstavljati problem i da će prihvatiti ovu krajnje dobronamernu sugestiju, jer je šteta da Bite the Bullet ne zvuči još bolje.

Ovo je odličan debi album koji je odredio neke osnovne pravce kojima bend treba da se kreće. U budućnosti je potrebna samo kvalitativna nadogradnja, i uz bolju produkciju (album je sniman u kućnoj produkciji) i vokale, ideje kojima bend obiluje i koje će, siguran sam, autori u budućnosti još više razvijati i širiti, mogu samo da steknu sve više i više poklonika.

Spisak pesama:

1. Ukus rđe
2. Zašto se budiš
3. Nestani
4. Prepuštam
5. Ne znaju
6. Čovek bez lica
7. Preludijum tišine
8. Kao da je tu

Bite the Bullet - Prvi metak
Produkcija70%
Originalnost80%
Vizuelni faktor65%
Uverljivost65%
70%Finalni utisak

Komentari