Ovaj album zaslužuje priliku da bude nemilice izvođen uživo, jer pesme imaju tu blackersku „hitičnost“ i himničnost i stvarno lako ulaze u uši

Nakon decenije od osnivanja beogradski black metal dvojac – Svartgren nam donosi prvi full-length album, koji će biti izdat trojako: ploča izlazi u saradnji sa War Productions (Portugal), Legion Blotan (UK), Deathhammer Records (Kipar) i Superbia Templi (Srbija), CD izlazi za Hidden Marly Productions/Zero Dimensional Records, dok je za kasetu zadužen Dullest Records – što je za svaku pohvalu.

Prazan Grob je tipičan predstavnik stare black metal škole, koji ima sve karakteristike i elemente ovog pravca – jednostavne gitarske rifove, melodije i harmonije, tipično black metal bubnjanje, blackerski growl/scream vokal, te nihilističke tekstove na srpskom jeziku.

Prazan Grob je tipičan predstavnik stare black metal škole, koji ima sve karakteristike i elemente ovog pravca

Produkcija (snimljen u studiju Citadela, Srbija; miks/master – Moontower Studios, Španija) je sasvim primerena zvuku koji bend gaji; ujednačena, mračna, glasna i mutna onoliko koliko treba, dok su u miksu pravično zastupljeni svi instrumenti.

Ono što bi moglo da bude minus je činjenica da smo sve ovo čuli mnogo puta do sada. Tu mislim na sve one koji su ovaj pravac pratili bar neko vreme i svesni su da je njegova širina (ili bolje reći ograničenost), najveći problem kad neko novo izdanje – pripadnik žanra treba da ugleda svetlost dana i da ostavi neki negenerički utisak kod (iole iskusnog) slušaoca. S druge strane, za neku mlađu populaciju (a black metal za dobar deo metalaca često bude jedna od bitnih stanica u njihovom muzičkom razvoju) ovo može da bude dobar presek šta je black metal i dokaz da se on može kvalitetno svirati i snimati i kod nas.

Ovaj album zaslužuje priliku da bude nemilice izvođen uživo, jer pesme imaju tu blackersku „hitičnost“ i himničnost i stvarno lako ulaze u uši.

Svartgren – Prazan grob spisak pesama:

1. Od Pakla
2. Spremna su vešala
3. Prazan grob
4. Svetlosti tiha
5. Reka
6. Smrti
7. Hram
8. Bezdan
9. Ka rubu zaborava

Svartgren - Prazan grob
Produkcija85%
Originalnost55%
Vizuelni faktor65%
Uverljivost80%
71%Finalni utisak

Komentari