Ovo je baš onaj zvuk kakav trenutno neguju izdavačke kuće poput Deathwish Inc. i A389 Recordings, i slobodno mogu reći da ovi momci kvalitetom uopšte ne zaostaju za svojim dosta poznatijim kolegama kao što su, recimo, Young and in the Way, Full of Hell, Harm’s Way…

  • Žanr: Metallic Hardcore/Grindcore/Sludge
  • Izdavač: Samoizdanje, 2015.
  • Web: Facebook
  • Piše: Miroslav Lelek

Evo jednog neočekivanog i veoma prijatnog debitantskog izdanja – u pitanju je prvi EP beogradskog benda Virtue of the Vicious. Ova ekipa svira jednu krajnje metaliziranu varijantu hardcore/grindcore/sludge zvuka sa osetnim uticajima ekstremnijeg metala, dakle izražaj prilično blizak takozvanom „entombedcore“ stilu koji je u svetskim okvirima trenutno u najjačem zamahu, pa veoma raduje saznanje da se i na našim prostorima polako pojavljuju bendovi koji prate taj talas.

Upućeni već dobro znaju o čemu se ovde radi – ovo je baš onaj zvuk kakav trenutno neguju izdavačke kuće poput Deathwish Inc. i A389 Recordings, i slobodno mogu reći da ovi momci kvalitetom uopšte ne zaostaju za svojim dosta poznatijim kolegama kao što su, recimo, Young and in the Way, Full of Hell, Harm’s Way…

Četiri kratke, jasne i koncizne pesme ukupnog trajanja od tačno 11 minuta su spakovane na ovaj EP koji ćete bez problema moći da izvrtite nekoliko dobrih puta bez stajanja, a da vam pritom pažnja nimalo ne popusti. Produkcija ovog izdanja je takođe na dobrom nivou (snimanje, miks i mastering uradio Miloš Novak) i omogućava vam da jasno čujete šta se sve u pesmama dešava, a dešava se dosta toga: brže i sporije deonice, zatišja i agresivna nabadanja, različiti vokalni stilovi… i, sveukupno, Claimant ima sve predispozicije da ostavi više nego povoljan utisak pre svega na ljubitelje ovog žanra, ali i na fanove drugih ekstremnijih stilova provučenih kroz Virtue of the Vicious svirku.

Takođe, treba napomenuti da album ostavlja i veoma dobar utisak sa vizuelne strane – omot je vrlo jednostavan a istovremeno lep, dok je bend izradio i efektan logo koji, opet, deluje kao nešto što bi se bez problema moglo videti kako stoji rame uz rame sa nekim drugim, trenutno poznatijim logoima.

Nadajmo se da će tako i biti te da će nas, zarad toga, bend uskoro obradovati sa još novih izdanja, a do tada će se ovaj EP sigurno već propisno izvrteti u mnogo čijim plejlistama.

Valja dodati i da je bend u potrazi za bubnjarem kako bi nastavio rad na narednom materijalu i počeo sa nastupima.

Spisak pesama:

1. Wry
2. Ashes Beneath My Tongue
3. Vermilingua
4. Inexorable Motion

 

Virtue of the Vicious - Claimant
Produkcija75%
Originalnost75%
Vizuelni faktor90%
Uverljivost100%
85%Finalni utisak

Komentari