Još na prvim tonovima može se sasvim jasno razaznati i zaključiti da je ovo stara dobra Sarma, i da se svog thrash/groove zvuka  nikako nisu odrekli

  • Žanr: Thrash / Groove Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2014.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Uf, pa znate šta, lepo je bilo čuti da se Enjoy Sarma nakon 10 godina odsustva vratila na domaću scenu, a još lepši osećaj je držati novi album u rukama, pa još na CD-u sa sve posvetom, kao nekada…

Social Disorder, snimljen friško, jula tekuće godine u smederevskom studiju Paradox, treće izdanje (uslovno rečeno) kovinskog benda, donosi nam osam novih numera i ponovo snimljenu „Reborn Power“ sa istoimenog debitantskog ostvarenja i samog početka karijere. Još na prvim tonovima može se sasvim jasno razaznati i zaključiti da je ovo stara dobra Sarma, i da se svog thrash/groove zvuka (sa i dalje jakim uticajem Pantere, ili da budem precizniji – Dimebaga Darrella) nikako nisu odrekli. Međutim, ono što je potpuno novo u odnosu na prošla vremena je čovek za mikrofonom, Aca. Hablika nije lako zameniti, te je ovo zasigurno bio izazov… hm… recimo kao kada bih napravio vokalnu paralelu Pantera – Damageplan.

enjoy-sarma2014U svakom slučaju, ono što je glavna karika benda je (pre)moćna gitara koju razvaljuje Dule i tu kompromisa nema, jednostavno sjajni gruvački rifovi, pamtljive solaže, čovek prosto ubija! Takođe, za potrebe snimanja, kao session bubnjar, pomogao im je još jedan metal saborac, Damir (ex-Psychoparadox, ex-Alogia). Ono što mi je naglašeno je da je album snimljen uz odsustvo metronoma, pa sasvim jasno možete čuti šta će vas očekivati ako posetite koncert.

Same pesme, koje kao i uvek, pre svega obrađuju socijalnu tematiku, liče na pesme, hoću reći, imaju formu, dobre strofe i refrene, što u poslednje vreme i ne srećem (čujem) mnogo, pogotovo na domaćoj sceni.

Da li je ovo logičan nastavak legendarnog No Fake Smilesa? Prepustiću to starim, a nadam se i novim fanovima da sami zaključe, ali ću ipak reći jedno opštepoznato narodno pravilo – sarme su itekako ukusne i ako odstoje malo. Prijatno konzumiranje!

Lista pesama:

1. Betrayer
2. Burn Forevermore
3. Dream Within a Dream
4. Hypocrite
5. Intoxicated
6. No One Gives A Shit
7. The Messenger
8. Time to Go
9. Reborn Power (Bonus)

Enjoy Sarma - Social Disorder
Produkcija76%
Originalnost83%
Vizuelni faktor61%
Uverljivost87%
77%Finalni utisak

Komentari