The Forlorn Kin se svrstava u jedno od boljih ovogodišnjih ostvarenja naše scene i ja sa nestrpljenjem očekujem ono sledeće što će nam Hadal ponuditi u, nadam se, što skorijoj budućnosti

  • Žanr: Melodic Death Metal
  • Izdavač: Nocturne, 2014.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

Hadal jeste veoma mlada grupa (nastali su prošle godine spajanjem članova iz sastava Forlorn Wisp i Cyreign ), ali su nam kao svoje prvo ostvarenje podarili mini album kakvog se ne bi postideli ni izvođači sa dvocifrenim bitisanjem na srpskoj metal sceni! S obzirom na stanje naše metal i uopšte rock scene, izdanja kao što je ‘The Forlorn Kin’ su nam nasušno potrebna.

Ovde imamo trojicu momaka i devojku koji znaju da sviraju i (što je mnogo važnije) znaju kako da iskomponuju pesme koje zaista valjaju. Svaka od četiri predstavljene kompozicije jeste raskošno ostvarenje prepuno odličnih ideja koje su znalački pretvorene u izuzetan završni proizvod. Sve četiri numere su energične, brze, prožete melodijama i uklopljene u celinu koja vam nikada neće postati dosadnjikava, iako se minutaža svake pesme kreće u petominutnom okviru.

Uticaj skandinavske škole melodičnog death metala je sveprisutan i prožima svaku notu EP-a, kako muzički tako i tekstualno. Tu pre svega mislim na Dark Tranquillity i At the Gates, mada se mogu čuti uticaji skoro svih grupa (koje vam padnu na pamet) iz prvog ešalona ovog podžanra. Ja bih još dodao i uticaj Švajcaraca Eluveitie, pogotovo u uvodnoj pesmi (“Limbo“).

hadal

Stvar na koju bi trebalo obratiti više pažnje na sledećem izdanju Hadala jeste snimanje i miksovanje vokala. Sam glas Miloša Novaka je sasvim u duhu melodičnog death metala i tu zamerki nema. Ono što malo “peče“ uši jeste njegovo guranje previše napred u miksu i preterano korišćenje lejera, čijom upotrebom se Milošev glas pretvorio u skoro nerazgovetnu mešavinu koja može opteretiti slušaoca.

Izuzimajući taj mali minus, The Forlorn Kin se svrstava u jedno od boljih ovogodišnjih ostvarenja naše scene i ja sa nestrpljenjem očekujem ono sledeće što će nam Hadal ponuditi u, nadam se, što skorijoj budućnosti.

Spisak pesama:

1. Limbo
2. Time Stops For No Man
3. Close Shut The Jaws
4. Home Of The False

Hadal - The Forlorn Kin
Produkcija74%
Originalnost70%
Vizuelni faktor86%
Uverljivost82%
78%Finalni utisak

Komentari