• Broj: 1 (proleće 2014.)
  • Jezik: Engleski
  • Kontakt: E-mail, Web
  • Piše: Nebojša Lakić

Fanzinaška scena u Srbiji (barem kad je reč o metal fanzinaštvu) danas praktično ni ne postoji. Davno su prošla vremena kada je u svakom gradu i gradiću postojalo po par metal ratnika koji su svoj entuzijazam i ljubav prema metal muzici usmeravali u promociju bendova i time davali preko potrebnu podršku celoj srpskoj (ali i svetskoj) metal sceni.

Većina tih fanzina nikada nije doživela bog zna koliko brojeva, ali bilo ih je na desetine, a neki od njih (The Vault pokojnog brata Boška Radišića, Ravenlord Željka Hornjaka, Awaken Milana Rakića i drugi) bili su veoma reprezentativni i dobro se kotirali i u evropskim okvirima. Takođe, nekoliko njih je duže vreme levitiralo između fanzinaške i magazinske forme (Nocturne, Butcherian Vibe, Hornburg/Metal Sound), no situacija u 2014. godini je takva da je Marena fanzin Vidoja Murića jedini te vrste (štampani metal medij) na domaćoj sceni.

Vidoje je, upućeni će znati, pre Marene uređivao fanzin Akrep, koji je doživeo tri izdanja, te se ugasio. Nakon nešto duže pauze, pred nama je prvi broj Marena zinea – čovek očito nije izgubio volju, pa je, promenišvi ime fanzina i prebacivši se na engleski jezik, odlučio da nastavi sa promocijom domaćeg i svetskog underground metala u old school maniru – na papiru, u štampanom obliku.

Marenu tako krase korice u boji, a sadržaj je raspoređen na 60-ak crno-belih stranica A5 formata. Pomenusmo da je zine pisan na engleskom jeziku, a u prvom broju nalaze se intervjui sa bendovima Moloch, Troll Bends Fir, Forgotten, Bombarder, Annathema, Nadimač, Kuga, Heller, Sakramentum… Tu je i jedan intervju kog smo bili u prilici da čitamo u Akrep fanzinu na srpskom jeziku – sa makedonskim ratnikom Darkom Krsteskim (Vampir zine), kao i solidan broj recenzija albuma i fanzina. Sve je ukrašeno banerima podrške svih relevatnih metal medija, distributera, izdavača… iz Srbije i šire.

Nema sumnje, Vidoje je obavio ogroman posao, i treba mu odati priznanje na urađenom, i na entuzijazmu kakav se danas retko sreće. Poznato je da omladina danas radije provodi vreme lajkujući budalaštine na Facebooku, nego što bi im palo na pamet da ulože svoje vreme i trud u nešto tako neisplativo poput metal fanzina ili promocije nečijeg rada. Nema sumnje da nam je Internet veoma olakšao život, ali jedna od posledica je upravo ta – niko više ne želi da se trudi ni oko čega, sve je dostupno na par klikova. Album je, na primer, lakše skinuti (ili celog poslušati na Youtubeu) nego pročitati recenziju, koja je, kao jedna od najbitnijih formi novinarskog izražavanja u svetu muzike, danas skoro potpuno izgubila svoju svrhu.

Sa te strane, nećemo tražiti zamerke u obavljenom poslu, već pohvaliti Vidoja na upornosti i istrajnosti, i dati samo jedan savet za sledeći broj – malo veći font, i generalno više clean fontova u naslovnim blokovima, bili bi bolja opcija, jer bi olakšali čitanje, s obzirom da je reč o manjoj, A5 formi.

A vama bismo poručili da podržite čoveka i da se kupovinom ovog fanzina prisetite (ako ste stariji) ili upoznate (ako ste mlađi) kako izgleda iskreni metal duh i prava (od-fana-za-fanove) UG propaganda u svom najkonkretnijem obliku. Cena – tek 100 RSD / 2 EUR.

Komentari