Ne bih izdvajao hitove, jer su pesme poprilično izjednačene – sve su dobre!

  • Žanr: Experimental Metal
  • Izdavač: Butcher Sound, 2002.
  • Web: Butchersound.com
  • Piše: Nebojša Lakić

Ovo je sasvim izvesno jedan od najčudnijih izdanja u istoriji muzičkog izdavaštva na ovim prostorima! Trip – metal žanr (kako smo ga mi nazvali) dobija još jednog bitnog predstavnika!

Vilajet je projekat/bend iz Kragujevca, a predvodi ga metal promoter Max Butcher (svojevremeno poznat po radu u svom bendu Mortuary). Fahhan je drugi po redu album ovog sastava. Mnogo konkretnije je odrađen, sve pesme su otpevane, nisu više većinski instrumentali. Album je otpevan na izmišljenom jeziku, koji zvuči kao izgovaranje čudnih kletvi nekih sektaša. Mogu samo zamisliti kakva bi to bila pozorišna predstava sa ovakvim soundtrackom! Produkcija… bubanj je programiran, klavijature su vodeći instrument, solaže su sveprisutne, gitara popunjava prostor, a vokal je čudan – grub. Zvuči baš kako zvuče negativci iz crtanih za decu (Gargamel recimo). Album je prepun hitova, i lično sam oduševljen ovim materijalom. Njegovom originalnošću pre svega, ali i samim pesmama, koje su melodične i veoma interesantne za slušanje. Ne bih izdvajao hitove, jer su pesme poprilično izjednačene – sve su dobre!

Moj savet je da na svaki način probate nabaviti ovaj album, jer zaista baca novo svetlo na pristup muzici i komponovanju. Da ocenjujemo izdanja, ovo bi dobilo maksimalnu ocenu.

Spisak pesama:

1. Unichofdaad
2. Mannsferd
3. Fahhan
4. Karinugga
5. Hirennsi
6. Sttrah
7. Dettshac
8. Nehhort
9. Smiasmatt
10. Handdey
11. Gorrm
12. Nidzdzarionsde
13. Obesst
14. Ballunei

Komentari