Sam zvuk benda se nije jako promenio, ali sada ovaj sastav zvuči dosta modernije i čvršće

  • Žanr: Power / Thrash Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2002.
  • Web: –
  • Piše: Darko Živković

Stariji metalci se sigurno sećaju ovog, mogu slobodno reći, kultnog metal benda koji je svoju karijeru započeo početkom devedesetih godina, i bio jedan od najkvalitetnijih bendova tadašnje Jugoslavije. U to vreme, Rapid Force je realizovao neke demo snimke i album Apotheosis of War, koji se uz malo truda još uvek može nabaviti. Negde, 1995. godine, došlo je do nesuglasica u bendu i kompletna postava se raspala. Jedini originalni član sadašnje postave, Kosta Bogdanović – Kole, svirao je sa nekim poznatim ljudima naše scene kao što je Slađana Milošević ili Lana Toković, ali čim se Rapid Force ponovo aktivirao, sve saradnje su prekinute. Sam zvuk benda se nije jako promenio, ali sada ovaj sastav zvuči dosta modernije i čvršće.

Prvo što ćete čuti kada pustite ovaj promo CD je neverovatno dobra produkcija (sve se može kad se hoće), a nije snimano u studijima Paradox ili Cassablanca. U pitanju je manje poznati studio Chameleon iz Beograda koji će zasigurno posle ovoga biti dosta posećen. Stvarno, svetska produkcija. Bubanj, za koji je bio zadužen Damir Adžić (Psychoparadox, Alogia…) je odsviran na elektroncu (?!?), a ne možete da zamislite kako autentično zvuči! Nova postava pokazuje kako jedan bend može moćno da zvuči, a da dolazi sa naših prostora. Kao što sam rekao, zvuk je moderan i najviše vuče na američku power metal scenu, tipa Pantera ili Fear Factory. Za prvu numeru sa ovog diska, urađen je odličan spot koji ste mogli videti i na televizijama koje nemaju veze sa metal muzikom (B92, 3K) i ona predstavlja povratak legendi na našu scenu. Odlična numera sa zanimljivim ritmom i dobrom solažom. Novi vokal benda Robert Erić zvani Kokica (odakle mu ovaj nadimak, čovek bi tukao Hulk Hogana) je odlično odradio posao i svojim power/groove vokalom obojio zvuk benda. Druga numera je dosta brža (a što bi se zvali Rapid Force?), i ovde se posebno ističe Damir sa svojom duplom pedalom.

Bend trenutno završava još pesama sa kojima će pokušati da ode u Evropu. Postoje već neki pregovori sa nemačkim izdavačima, a Rapid Force će nastupiti na ovogodišnjem Pepsi Sziget festivalu u Mađarskoj, što našim metal bendovima još nije pošlo za rukom. Rapid Force – welcome back!

Spisak pesama:

1. Hero
2. Who Wept for Them

Komentari