Paralela između alatke i muzike ovoga benda se i te kako može povući. Alatka ore po zemlji, a ovaj brutalni sastav po mozgu

  • Žanr: Death Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2002.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Za one koji ne znaju, beogradski sastav ovog čudnog imena svira (što se da i zaključiti) death metal. A samo ime benda Kramp znači upravo to – kramp, alatka za oranje. Ništa više i ništa manje. Paralela između te alatke i muzike ovoga benda se i te kako može povući. Alatka ore po zemlji, a ovaj brutalni sastav po mozgu.

CD čini 11 pesama, u kojima je demonstrirano sviračko i pevačko umeće ovih momaka i devojaka. Da, kažem devojaka, jer se u ovom bendu nalaze čak dve. Jedna je zadužena za vokale, najpaklenije na našoj sceni – Ivana, a druga je za bas gitarom – Mela. Njih dve popravljaju prosek i brane žensku populaciju u ovoj, za devojke ne baš tipičnoj podvrsti metala. Pored Ivane, tu je i muški vokal, Ćuk, mada bi se sa pravom usudio reći da osobenost ovom bendu daju upravo pakleni vriskovi ove devojke. Glasom podseća na pevačicu italijanskog sastava Opera IX (u razbesneloj varijanti, jer ova nikad ne peva clean). Produkcija na snimku je veoma dobra, za ovu vrstu muzike odlična. Sve je na svom mestu – živi bubanj, duboke gitare, a čak i bas gitara dolazi do izražaja tu i tamo. Svirka je veoma precizna, a sva energija ovog benda sigurno se najbolje oseti na live nastupima. Međutim, bend odavno nije svirao, pa se pitamo šta se sa njima dešava.

Neću izdvajati hitove, ali pesma koja mi se još ranije urezala u mozak je „Human Misery“, kao i „Individuum“. Svi ljubitelji ovog žanra – ne propustite priliku da čujete Kramp, jer ovakvih baš i nema u našoj okolini.

Spisak pesama:

1. The Embrace
2. MC Donald
3. Cage
4. Human Misery
5. Soul of Universe
6. Cold Silence
7. Evisceration
8. Industry
9. Symbols of Madness
10. Concrete God
11. Individuum

Komentari