Same pesme su uglavnom brze, mada ima i nekoliko sporijih delova i baš ti delovi mene lično malo podsećaju na rane radove norveškog Dimmu Borgira (For All Tid/Stormblast period), dok ostali deo materijala ima onu Darkthrone oštricu

  • Žanr: Progressive Death / Doom Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2002.
  • Web: Amentes.iuma.com
  • Piše: Nebojša Lakić

Nakon više godina, i kikindski Amentes će konačno početi da ubire plodove svoga rada, zahvaljujući veoma kvalitetnom izdanju. Ovo što imamo ovde je promo CD sa dve pesme koje najavljuju album koji će se pojaviti u veoma skoroj budućnosti (album je već snimljen, trenutno se radi produkcija).

Pre svega, želeo bih da se zahvalim našem saradniku Darku (Theory of Chaos zine) i momcima iz benda na prilici da Srpski Metal Portal bude prvi koji će vam preneti svoje utiske o ovom izdanju.

Moram da priznam da je Amentes bend koji već odavno sa nestrpljenjem očekujem da čujem. I tako ubacujem CD u player, puštam prvu numeru „IX“ i… – ostajem u mestu (tačnije krevetu) zaleđen. Pesma je definitivno premašila sva moja očekivanja! Amentes je bend svetskog kvaliteta!

Prvo što sam zapazio je veoma dobra produkcija. Garažni zvuk gitara i klavijature preko njih odmah su zamračili ambijent, dok ja prebirem po „memoriji“ u glavi, pokušavajući da pronađem neki bend na koji Amentes liči. I ne uspevam! U pitanju je neki čudan miks dooma i progressivea, sa death i clean vokalima. Bubanj je „živ“, tako da je to još jedan ogroman plus. A uz to, bubnjar i te kako zna da svira. Tehnika mu je veoma interesantna. Svi udarci su na svom mestu, a konačno da se neko upusti i u malo komplikovanije promene ritma. Klavijature… one su kad se sve sagleda i jedno od najjačih oružja benda. Izvanredna upotreba istih i odabir boja svedoče činjenici da je ovo uradio neko veoma upoznat sa materijom. A clean vokal (Daba iz Alogiae), to je tek posebna priča. U nekim momentima, podsetio me je na Warrel Danea (Nevermore). Svetski otpevana deonica, koja uleti „kao grom iz vedra neba“ navodi vas da se zapitate: šta je sledeće?

Druga pesma, „The Path Below Me“ takođe ide nekim svojim putem, melodije i aranžmani su originalni. Recimo, čisto poređenja radi, da bi se bend sa ovom pesmom odlično uklopio na Nuclear Blastovu Beauty in Darkness kompilaciju. Opet je sve u senci ekstra dobro odrađenih klavijatura i bubnja.

Dobili smo veoma zreo materijal, koji će srpsku scenu adekvatno predstavljati i uzdići na viši nivo. Ovim albumom biće postavljeni neki novi standardi, a svedoci smo da se scena vremenom sve više razvija (u originalnom i kvalitetnom smislu). Još nekoliko ovakvih izdanja (a što se najviše očekuje od predstojećih albuma bendova Draconic, Interfector, Abonos…) i imaćemo scenu sa kojom ćemo se moći ponositi. Vreme je da se neke stvari postave na svoje mesto.

Spisak pesama:

1. IX
2. The Path Below Me

Komentari