Grupa se kreće linijom koja spaja metal i rock, pa stoga mogu da očekuju prolaz i kod jedne i kod druge publike

  • Žanr: Rock / Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2002.
  • Web: Lopare.net/aura
  • Piše: Nebojša Lakić

Da mi je neko pričao da u mestu po imenu Lopare (iznad Bijeljine) postoji bend bilo kog usmerenja, a kamoli metal/rock – nasmejao bih mu se u lice! Međutim, istina je. Verovali ili ne, u kraju sa samo nekoliko hiljada stanovnika postoji bend, i to sasvim solidan!

Ovo što imamo ovde je demo CD benda po imenu Aura+, kojeg čini 10 pesama. Produkcija umanjuje kvalitet albuma (snimano na kompjuteru). Međutim, ovaj album obiluje odličnim idejama, super zamišljenim i veoma dobro realizovanim. Počevši od samog uvodnog instrumentala („Black & White & Blue“), koji se sastoji iz raznih etno deonica, orijentalnih i egipatskih. Naravno, klavijature su dominantne, tako da se nedostatak produkcije ovde ne može primetiti. Odličan početak. Sledeća je potencijalni hit („…I još samo istina“), koju bi mogli uporediti sa nekim radovima Paradise Lost (na albumu One Second) i The Sisters of Mercy. Da je gitara samo malo jasnija i glasnija, imali bi poštenu gothic metal razaračinu…

Međutim, nažalost ekipe koja realizuje ovaj site, ovo nije isključivo metal album, već se tu nalazi i dosta festivalskih rock elemenata, tipa onih bendova koji pobeđuju na gitarijadama (npr. prijedorski Tattoo i sl.). Kad smo kod boljih pesama, tu se posebno izdvaja veoma originalna obrada pesme „Boj na Kosovu“. Odličan pristup istoj pokazuje ovaj bend u pravom svetlu. Pored nje, kao čvršće izdvajaju se i isto tako odlične „Sve“ (najčvršća pesma na albumu), „Tražiš“ i „Sunce Sjevera“.

Sve u svemu, izdanje je i te kako za pohvalu. Kao što smo već rekli, grupa se kreće linijom koja spaja metal i rock, pa stoga mogu da očekuju prolaz i kod jedne i kod druge publike. Takođe, nekoliko balada na albumu će sigurno privući i ženski deo publike. Uz sve to, tekstovi su na srpskom što će im opet dodatno olakšati posao. Samo da se malo dotera produkcija, i biće sve u redu.

Spisak pesama:

1. Black & White & Blue
2. …I Još Samo Istina
3. Sunce Sjevera
4. Sve
5. Poslednji San
6. Jungle Dance (remiks ‘Tražiš’)
7. Boj na Kosovu
8. Oreol
9. Tražiš
10. Istina II

Komentari