Ako ste ljubitelji pomenutih Bathory, volite da istražujete najcrnji underground – onda je ovo upravo stvar za vas. Ostali – (s)klonite se

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2001.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Hmmm….. da. Ovu recenziju treba nekako početi, ali – kako? Moje poznavanje metala je ovim izdanjem bačeno na gadan test. Pre svega – šta je ovo uopšte? Ajde prvo da kažemo nešto o osobi koja stoji iza svega ovoga. U pitanju je Mikica (pod pseudonimom Bethor), čovek iz Mladenovca, i ovo mu je drugi demo pod ovim imenom. Čovek je multitalentovan muzičar, koji je sve sam uradio što se tiče ovog dema, znači vokale, gitare, drum programming… Međutim, prva stvar koja narušava utisak je produkcija, kao i sam zvuk na CDu (prepuno je šumova). No, kako saznajem iz prve ruke, ovaj demo će biti pročišćen i doteran, pa će se tad moći konkretnije raspravljati o ovome.

Demo otvara intro „Amitra“, prepun vriskova koji kao da dolaze iz Satanine sale za mučenje. Poprilično gadan početak, nikako za one sa slabijim srcem, a pogotovo nikako za pred spavanje. Na ovo se nadovezuje pesma „Ferir“, koja je u black/thrash stilu (kao recimo nešto raniji Bathory). Muzika je još i OK, ali tad uleće vazemaljski, demonski vokal, kakvog lično do sad nisam čuo. Eho nabačen na te vriskove čini ih još poganijim. Sledeće dve pesme su u sličnom maniru, dok stvar „Holocaust“ počinje istripovanim isprekidanim klavijaturama, poprilično nedefinisano odsviranim, i tako, nakon 2,5 minuta i završava! Sledeće tri su opet standardne black/thrash razbijačine na tragu Bathory/Venom, tj. takvog old school usmerenja. Dok outro „Voices of Bethor“ opet ide nekim svojim prostranstvima. „Glasovi Bethora“ su i te kako gadni i zastrašujući. Moram reći da su intro i outro sa ovog CDa ubedljivo najstrašniji ikad na domaćoj sceni.

Prva bonus pesma je opet čudan trip: muzika je tipičan old school, dok je preko nje pušten zajebantski snimak koji je svojevremeno kružio po netu: ako se sećate onog Crnogorca kome čovek traži grašak, a onda mu ovaj psuje sve po spisku… Stvarno nemam komentara na ovo. I drugi bonus, urađen je u saradnji sa Pitchforkom (hail Ogiju!). Glas mu je na tragu učitelja. Vriskovi Bethorove škole na techno/rave podlogu. Iznenađenjima nikad kraja!

I na kraju, ne znam šta da kažem za ovo. Idejno, ovaj demo je sasvim dobro osmišljen, mada definitivno nije za svakoga. Stoga, ako ste ljubitelji pomenutih Bathory, volite da istražujete najcrnji underground – onda je ovo upravo stvar za vas. Ostali – (s)klonite se.

Spisak pesama:

1. Amitra (Intro)
2. Ferir
3. Days of Suffer and Pain
4. Bloody Abyss
5. Holocaust
6. Hellhalla
7. Outwardly Time Dimension
8. Hell Sign
9. Voices of Bethor (outro)
10. K.N.P.S.I – bonus
11. Bloody Abyss (Pitchfork remix) – bonus

Komentari