Međutim, i ovakav zapis nagoveštava da ćemo u budućnosti imati jedan veliki bend, koji bi mogao probiti barijere undergrounda i time privući mnoge nove „potencijalne žrtve“ u svima nam drag metal

  • Žanr: Modern Gothic Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2001.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Beogradski Abonos je jedinstven sastav na našoj sceni, kako zbog postave (šest ih je u bendu, od kojih su dve devojke) tako i zbog muzike koju sviraju. A sviraju gothic metal sa ženskim operskim vokalima i muškim clean power vokalom.

Odmah bi trebali reći da ovaj bend nema nikakve dodirne tačke sa muzikom bendova tipa Nightwish ili Therion. Naprotiv, Abonos gradi veoma originalan stil, koji je do sad neviđen, ne samo kod nas, nego i u inostranstvu. Klavijature (čembalo) su upotrebljene na interesantan način, a još jedan zaštitni znak benda su i thrash gitare. Baš kao iz doba vladavine thrasha, zlatnih 80-ih, koje u kombinaciji sa ženskim soprano vokalima stvaraju doista čudnu atmosferu.

Dalje, tu su i tekstovi koji su pisani kombinovano na tri jezika: srpskom, engleskom i latinskom. Marta i Marija poseduju izvanredne glasovne mogućnosti, u što su se mnogi mogli uveriti prilikom njihovih živih nastupa. Na ovom promo CD-u se nalazi ukupno šest pesama, od kojih je poslednja obrada Lorenne McKennitt („All Souls Night“). Obrada je zaista konkretno odrađena, poštena „thrashčina“, da čovek nikad ne bi pogodio čija je to u stvari pesma. Potencijalni hitovi su sigurno sve pesme, no ja bih se založio za po ličnom mišljenju vodeću pesmu na CDu (a i jednu od najboljih u domaćem metalu uopšte) – „Izlaz“. Potpuno originalne i interesantne melodije koje ulaze u uho još prilikom prvog slušanja. A tu su i odlične „Kapija Nava“, „Bog Mraka“, „Tama“, svaka cool na svoj način. Trebalo bi spomenuti i Vladu, čoveka koji i te kako zna da peva i koji poseduje power metal glas, tipa pevača Blind Guardian ili Virgin Steele. Uz to, bas gitarom vlada na veoma dobro osmišljen način. Probajte onda zamisliti kombinaciju takve vrste muškog glasa, sa ženskim operskim vokalima.

E sad, vreme je da spomenem jedan minus ovom materijalu, ono što bendu definitivno fali – dupli bas bubanj. Kako bi se samo dobilo na energiji ritam sekcije sa njim! Zaista, danas ne bi trebao da postoji ni jedan metal bend bez toga. Što se tiče produkcije, ona je još uvek u fazi dorade. Ovo je u stvari nedovršen snimak, gitare moraju još da se usklade itd. Međutim, i ovakav zapis nagoveštava da ćemo u budućnosti imati jedan veliki bend, koji bi mogao probiti barijere undergrounda i time privući mnoge nove „potencijalne žrtve“ u svima nam drag metal.

Eto, nadam se da smo vam skrenuli pažnju na ovaj bend. Nipošto nemojte propustiti priliku da ih pogledate uživo, jer na bini izgledaju veoma moćno. Nema lepšeg prizora od Marte i Marije kad se razmašu kosama.

Sa nestrpljenjem očekujemo kompletan album, koji je u fazi pripreme.

Spisak pesama:

1. Tama
2. Choir of an Ancient Kingdom
3. Izlaz
4. Kapija Nava
5. Bog Mraka
6. All Souls Night

Komentari