Ovaj materijal je vredan pažnje, pa bih manjim izdavačima preporučio da kontaktiraju Borisa, i procene za sebe

  • Žanr: Atmospheric / Experimental / Doom / Death Metal
  • Izdavač: Metalopolis Promotion, 2003.
  • Web: Musaka.cjb.net
  • Piše: Nebojša Lakić

Iz zemlje kengura, stiže nam jedan zanimljiv materijal. Verovatno se sad pitate: kakve veze i sa čim ima Australija. E pa, u ovom slučaju ima. Iza ovog projekta, stoji poznati urednik Scissors Web zinea, i naš saradnik, Boris Todorović. Priča o ovom projektu je započeta još u doba dok je on živeo u Banja Luci, pa ovaj materijal u svakom slučaju potpada pod našu jurisdikciju.

Boris je sam okarakterisao ovaj EP kao atmospheric/experimental doom/death metal, sa čim ćemo se složiti. To je poprilično precizan opis. Na ovom materijalu, on je sve sam odradio, znači gitare, vokale, dok su bubanj, klavijature, semplovi i bas komjuterski programirani. Produkcija uopšte nije loša, a i sam materijal je zanimljiv i originalan. Prva pesma je naslovna, gde se susrećemo sa blažim gothic primesama, dubokim growlovima (koji me na celom materijalu najviše podsećaju na vokala sastava Crematory, ali iz ranijeg perioda). Rekao bih da je vokal za nijansu preglasan, ali nije preterano nametljiv, čak šta više, mnogo više je muzike nego pevanja na celom snimku. Clean vokal je naracijskog tona, i dobro zvuči. Atmosfera je dobro dočarana, klavijature i specifični semplovi su veoma dobro upotrebljeni. Gitara ima onaj sirovi blackerski zvuk, što dodatno zamračuje ukupnu zvučnu sliku. Tekstovi su protkani filozoskim pogledom na svet, i na njegovo postojanje.

Ovaj materijal je vredan pažnje, pa bih manjim izdavačima preporučio da kontaktiraju Borisa, i procene za sebe. Fanzini, magazini, podržite ovog čoveka i ovo izdanje!

Spisak pesama:

1. …Of a Moment
2. Death in the Forgotten Land…
3. Part I: Forbidden Dawn Visions
4. Part II: Awakening of the Death
5. Part III: Within the Seconds

Komentari