Ne znam koliko je bavljenje ovakvom muzikom uopšte prihvaćeno i isplativo u Srbiji, ali činjenica je da je Souls at the Event Horizon za prvo javljanje jednog novog imena na sceni sasvim ozbiljna priča koja tek obećava još bolje stvari od ovog benda

Uvek volim da vidim da bend ne shvati svoju muziku kao nekakav brzinski proizvod koji je tu samo da se ispljune, sažvaće na brzinu i da se ide dalje u potrazi za sledećim brzinskim zadovoljstvom, no, kad se ima u vidu stil dela s kojim imamo posla ovde ne bi ni bilo u redu da je drugačije.

Nišlije Stellar Tomb su osnovani 2018. godine i uz par trzavica u postavi i logičnog odlaganja svega usled pandemije, bez preterane buke vredno su radili i spremali iza kulisa prvo javljanje koje svakako treba da bude dostojno, jer kako se kaže, prvi utisak je najvažniji.

Souls at the Event Horizon je debi album ove formacije i samim letimičnim pogledom na spisak pesama nam je jasno da se hvatamo u koštac s jednim ozbiljnim izdanjem. Šest pesama je prezentovano u oko 50 minuta trajanja, pa odmah znate da ovo nije nekakav “easy listening“ materijal i zaista jeste tako. Stellar Tomb tretira na albumu ekstremni metal u kojem se prepliću raznorazni black i death amalgami melodičnijih linija sa progresivnom postavkom pesama, koje su pre zamišljene kao putovanje nego klasična strofa-refren formulacija. Bend u celokupnu mešavinu ubacuje i klavijature koje dodatno daju na kosmičkom osećanju što je i tematika albuma (kako bi se reklo po nazivima pesama), tako da celokupna predstava može da podseti na relevantne bendove koji su se bavili tim stilom kao što su Nocturnus ili Covenant, a ima tu još uticaja gde je primetno kakve bendove članovi vole i slušaju privatno.

Stellar Tomb tretira na albumu ekstremni metal u kojem se prepliću raznorazni black i death amalgami melodičnijih linija sa progresivnom postavkom pesama

No, svakako je očigledna želja benda za originalnošću i posebnošću što se vidi u ambicioznom pristupu pesmama, a tu leži i jedan minus ovde primetan: u velikoj želji Stellar Tomb zna da se ponekad izgubi, pa pesme znaju da meandriraju tu i tamo ali na sreću bend zna da uhvati komandu i vrati se na kolosek nakon toga. Svakako je pravac koji su odabrali veoma zahtevan a i oni sami su na početku karijere, te verujem da će radom to doći na svoje.

Stellar Tomb

Ruku pod ruku sa muzikom ide i omot za koji je bio zadužen španski umetnik Joan Rigo – više je nego zadovoljavajuće videti da muziku prati ovako bogat i za oko lep artwork koji odgovara muzici u potpunosti, te da omot nije nešto što je naknadno nalepljeno reda radi, već se zaista vodilo računa i o tom aspektu izdanja. Materijal je sniman u nekoliko niških studija dok je za mastering bio odabran Vladimir Uzelac (Wormhole Studio) pa ni na tom polju nemam neke veće zamerke, očigledno se nije štedelo da sve zvuči kako valja, a posebna pohvala uvek kod ekstremnih bendova je kad se bas (gitara) čuje i doprinosi, što je i ovde slučaj.

Souls at the Event Horizon je za sada dostupan samo kao digitalno izdanje na streaming platformama i Youtubeu pa se nadam i očekujem da će Stellar Tomb krenuti jače u promociju istog sa fizičkim kopijama i koncertnim aktivnostima u bližoj budućnosti. Ne znam koliko je bavljenje ovakvom muzikom uopšte prihvaćeno i isplativo u Srbiji, ali činjenica je da je Souls at the Event Horizon za prvo javljanje jednog novog imena na sceni sasvim ozbiljna priča koja tek obećava još bolje stvari od ovog benda.

Stellar Tomb – Souls at the Event Horizon spisak pesama:

1. The Shadowtheater
2. An Acolyte of Her Temple
3. In My Land
4. Hypnos
5. Descent into the Event Horizon
6. The Living Fortress

Stellar Tomb - Souls at the Event Horizon
Produkcija80%
Originalnost75%
Vizuelni identitet85%
Uverljivost75%
79%Finalni utisak

Komentari