Sve u svemu, ako ste trve black metal ratnik, ovo izdanje vjerovatno nije za vas. Međutim, ako ste otvoreni ka eksperimentisanju u muzici, onda je ovo jedan odličan miks metal stilova stare škole, te topla preporuka za detaljnije proučavanje

Balgor je debi album istoimenog benda iz Subotice. Sastav su osnovali Árpád Balogh (vokal i bubanj) i Aleksandar Ljubinković (gitara) 2023. godine, a ubrzo se priključuju Aleksandar Dragosavac (gitara) i Aleksandar Langer (bas). Nije baš jednostavno opisati muziku koju Balgor svira. Ima tu i blacka i deatha i dooma i dosta stare škole. Na momente zvuči kao death metal s kraja osamdesetih, a već u sljedećem trenutku kao neka vrsta epskog black metala, koji potom presječe spori dio s valjajućim rifovima… a onda upadne i hor.

Iako su sve pjesme sa ovakvim promjenama stilova, zvuče sasvim smisleno i odgovaraju atmosferi pjesme. Vidi se da se nisu zamarali standardnim okvirima žanra. Za debi album, nadasve interesantna kombinacija svega. Ako bih poredio s nekim bendovima, recimo da bi to bili Therion (stari), Celtic Frost i Rotting Christ. Ili je barem to ta atmosfera. Balgor nam donosi ukuono deset pjesama, a po nazivima istih, reklo bi se da tematski preovladava nordijska mitologija.

Balgor

Album je zabilježen u Abyss studiju u Subotici i produkcija je veoma jasna. Malo i prejasna na black djelovima, no, na ostalim i te kako ima smisla. Bas gitara je veoma čista, što uglavnom nije slučaj kod ovakvih bendova (ne žalim se, basista sam, volim kad se pomenuti instrument čuje). Lični favoriti su mi „Holy Black Metal“, „Surtur’s Fury“ i „The First War“, mada ni ostatak materijala ne zaostaje. S obzirom da bend ima kompletnu postavu, nadam se da će i koncertno biti aktivni, jer bi veoma zanimljivo bilo vidjeti uživo izvođenje ovih numera.

Sve u svemu, ako ste trve black metal ratnik, ovo izdanje vjerovatno nije za vas. Međutim, ako ste otvoreni ka eksperimentisanju u muzici, onda je ovo jedan odličan miks metal stilova stare škole, te topla preporuka za detaljnije proučavanje.

Balgor – Balgor spisak pesama:

1. Aum Incantation
2. Holy Black Metal
3. Odin Wise Wanderer
4. Surtur’s Fury
5. Summoning the Dead Human’s Soul
6. Whispers
7. Blood Eagle
8. The First War
9. Hagall
10. Eternal Winter

Balgor - Balgor
Produkcija85%
Originalnost90%
Vizuelni identitet70%
Uverljivost90%
84%Finalni utisak

Komentari