Mother Serbia je rodoljubiva pesma sa uvodnim stihovima na srpskom, dok je ostatak pesme na engleskom jeziku, a otvara je i kratak intro na kom se čuje srpski nacionalni instrument – gusle!

  • Žanr: Progressive Black Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2003.
  • Web: Interfector.net
  • Piše: Boško Radišić (The Vault Zine)

Interfector je za mene trenutno jedan od najinteresantnijih srpskih bendova. Tri pesme koje se nalaze na ovom promo disku treba da posluže za predstavljanje njihovog prvog dugosvirajućeg albuma snimljenog u Beogradu u studiju Kazablanka tokom prošlog decembra, albuma nazvanog The Force Within.

Mother Serbia je od samog početka postala jedan od njihovih koncertnih favorita i pesma koja obavezno otvara svaku svirku. Nisam siguran kako bih opisao muziku koju ovaj bend svira, jer momci kombinuju različite elemente koje je svaki član uneo u bend. Ova mešavina ume da zbuni, ali na posletku zvuči veoma dobro. Kao što ste već mogli pretpostaviti, Mother Serbia je rodoljubiva pesma sa uvodnim stihovima na srpskom, dok je ostatak pesme na engleskom jeziku, a otvara je i kratak intro na kom se čuje srpski nacionalni instrument – gusle! S Druge Strane Svjetla nastavlja u istom mračnom, mizantropičnom stilu, sa hladnom atmosferom nekih modernih gothic metal bendova. Ovaj element je samo pojačan gostovanjem Marte Vlahović (Abonos) koja je otpevala pozadinske vokale. Poslednja numera je obrada grupe Iced Earth, i to pesme The Dark Saga, a ja stvarno ne mogu da zamislim pesmu koja bi savršenije pristajala njihovom stilu. Ova pesma zvuči sjajno u kombinaciji sa režećim i čistim vokalima koji ne oduzimaju ništa od izvornog Iced Earth stila, dok dodaju sebi svojstven način sviranja. Upravo to je detalj neophodan da se napravi dobra obrada.

Sve pesme su obogaćene zvukovima klavijatura, zahvaljujući Antaresu (Draconic, Consecration), koje učvršćuju pesme u onom atmosferičnom delu.

Spisak pesama:

1. Mother Serbia
2. S’ Druge Strane Svjetla
3. Dark Saga (Iced Earth cover)

Komentari