Veoma, veoma zrelo i znalački odrađeno

  • Žanr: Gothic / Doom Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2003.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Amaranth je novo ime na srpskoj doom/gothic metal sceni. U pitanju je projekat pevača benda Consecration, Danila, dobro znanog u domaćim goth/doom krugovima. I sad, tu je ovaj promo, punog naziva I Have the Right to Remain Silent – kojeg čine dve pesme. Dve da, ali trajanjem kao da su (bar) četiri! Naime, prva pesma, „Silent“ traje preko 14 minuta! A ni drugoj nije mane – oko 8 minuta.

Moram reći da sam prijatno iznenađen ovim projektom. Amaranth potvrđuje ono što je upućenima već odavno poznato – srpska scena možda nije brojno bogata bendovima (kad bi upoređivali sa ostalim evropskim državama) – ali je i te kako žanrovski pokrivena, i većina bendova koji su predstavnici svog žanra, rade posao kako treba.

Ovde je u pitanju sastav ponajviše inspirisan kultnim engleskim bendom Anathema, pa ove dve pesme čine miks između starijih (recimo Silent Enigma) i novijih radova tog benda (Alternative 4 ponajviše), a ponegde ćete pronaći i momente koji podsećaju na Tiamatov Wildhoney. Toliko što se opisa stila tiče.

Da kažemo ponešto i o produkciji – odlična je! Prilikom preslušavanja nikad ne biste poverovali da je ovo naš bend (nažalost, to je naša realnost, neverovatno je kad je nešto dobro, a ne obrnuto). Sve je majstorski odrađeno. Bubanj, gitare (akustične, električne) i naravno klavijature, koje su stvorile odličnu atmosferu. Vokal je upravo u maniru ovakve vrste muzike – melanholičan, melodičan… Veoma, veoma zrelo i znalački odrađeno.

O samim pesmama nemamo šta preterano više da kažemo – spori atmosfserični delovi u kojima preovladava akustična gitara i klavijature smenjuju se sa žešćim, gde garažni zvuk gitare dolazi na svoje. Savršeno izbalansirano.

Obavezno obratite pažnju na ovaj projekat, i probajte da nabavite ovaj materijal. Sa nestrpljenjem očekujem kompletan album.

Spisak pesama:

1. Silent
2. Spleen

Komentari