Ovaj album samo nagoveštava potencijal benda, i sigurno da možemo da očekujemo mnogo više u budućnosti

  • Žanr: Progressive Metal
  • Izdavač: Rock Express Records, 2004.
  • Web: Assignment-music.com
  • Piše: Nebojša Lakić

Pomalo (šta pomalo? Poprilično!) iznenađujuće izdanje pojavilo se pod etiketom Rock Expressa. Zašto? Pa pre svega, u pitanju je progressive metal sastav, a to već odavno nije urađeno (ili nikad, osim ako Tornado ne računamo u prog). I uz sve to, u pitanju je sastav u kojem glavnu priču igra naš čovek, Goran Panić (živi u Nemačkoj). Razmišljao sam da li da objavljujem recenziju na ovom sajtu zbog te činjenice da je samo jedan član naš čovek, ali ne verujem će nekome smetati. Uz to, malo je naših ljudi po svetu koji rade nešto bitno u metal vodama, pa zašto da ne podržimo?

Posebno zanimljiv detalj vezano za Assignment je da su se svi muzičari uvežbavali – preko e-maila! Slanjem nota, tablatura, jer čak ni ne žive u istim gradovima/državama. Dalje, album je snimljen za otprilike sedam dana! I to je neverovatno, jer produkcija i generalno sve u vezi ovog snimka je sasvim OK! A muzika… progressive metal koji u globalu ne nudi ništa preterano novo, već je spoj Fates Warning/Queensryche momenata (raniji periodi). Znači, onaj najzdraviji prog zvuk. Album je prijatan za slušanje, dobro aranžiran, melodičan… Ovakvih stvari uvek treba, to je sigurno. Goran je odličan gitarista, a treba pohvaliti i pevača Markusa Branda, jer čovek to zaista zaslužuje.

„Inside of the Machine, part I“, 9-minutna pesma otvara album, i jedna je od najboljih u svakom slučaju. Tu je sigurno i „Crimson Poison“ (početna tema „vuče“ na Symphony X sa Twilighta), koja je mom uhu najbolje legla. Zanimljivo je da u pojedinim delovima čujemo i ženski glas (Jessica Mohn) koji osvežava i ulepšava kompletnu sliku, ali mislim da je trebalo više da bude zastupljen.

Ovaj album samo nagoveštava potencijal benda, i sigurno da možemo da očekujemo mnogo više od Assignmenta u budućnosti. Nadam se da će nam se ukazati prilika i da ih vidimo uživo na našim terenima, i time malo promenimo uobičajenu tematiku ovdašnjih koncerata (black/death isključivo).

Spisak pesama:

1. Inside of the Machine I
2. Noisegate
3. Crimson Poison
4. Act of Resignation
5. Welcome
6. Progressive Changes
7. When Words Have No Meaning
8. Inside of the Machine II

Komentari