Jak materijal, pun hitova/slušljivih pesama, komercijalan uspeh bi morali postići sa ovim

  • Žanr: Heavy Metal
  • Izdavač: One Records, 2004.
  • Web: Midgard.co.sr
  • Piše: Nebojša Lakić

Jedini bend ove vrste kod nas (true heavy/power metal), šabački Midgard, tu je sa objavljenim albumom prvencom – Slike Proteklih Godina za BG etiketu One Records.

11 pesama, 10 na srpskom i jedna na engleskom čine ovaj album, snimljen u smederevskom Paradox studiju. Produkcija je samim tim sasvim OK, svirački deo bend je odradio na nivou. Pored stalnih članova, gost na klavijaturama bio je Vladimir Đedović (Alogia), koji i sada povremeno nastupa na njihovim koncertima. Šta reći za sam materijal? Zanimljivo zamišljeno – prva pesma na albumu se zove Poslednja. I čini mi se da bi najbliži opis bio – Kraljevski Apartman obučen u metal odelo, sa duplim bas bubnjem i žešćim gitarama. Već sledeća pesma priča nešto progresivniju priču, možda kao Brainstorm/Symphony X (ono Sy-X, zbog rada klavijatura). Mid tempo, iskidana, jedna je od najboljih na albumu, i sigurno veliki koncertni potencijal. Da li Znaš ima nešto Killing Hand (Dream Theater) duha, a opet čvrsto i rockerski zvuči u globalu. Mi Dolazimo – ovo je već razbijanje! Pravi heavy metal, dosta grublje otpevana, agresivna… Sledeća, Ne Blede Sećanja je baladica, lepo sprovedena u delo, baš hit-po-definiciji-reči za gitarijade. Da ne idemo dalje redom po pesmama, još bih pomenuo Samo Ovaj Put i završnu Salvation, koja opet ide nekim progressive/thrash vodama, sa evidentnom sličnosti sa Iced Earthovskom Dark Saga u rifovima.

Jak materijal, pun hitova/slušljivih pesama, komercijalan uspeh bi morali postići sa ovim. Lično nisam neki preteran ljubitelj slušanja Midgard muzike kod kuće, ali na koncertima uvek odlično zvuči. Za sve fanove UDO/Accept, Hammerfall, Kraljevskog Apartmana…

Spisak pesama:

1. Poslednja
2. Ustani i Ne Daj Se
3. Da li Znaš
4. Mi Dolazimo
5. Ne Blede Sećanja
6. Samo Ovaj Put
7. Seti Se
8. Nekada
9. Balkan te Zove
10. Ona se Vraća u Grad
11. Salvation

Komentari