Sa reputacijom jednog od najboljih metal sastava koje srpska scena u ovom trenutku ima da ponudi, Interfectoru se mora odati priznanje na postignutim rezultatima na ovom opusu

  • Žanr: Progressive Black Metal
  • Izdavač: Rock Express Records, 2004.
  • Web: Interfector.net
  • Piše: Vladimir Ninčić (Butcherian Vibe Magazine)

Najzad je svetlost dana (ili tamu noći) ugledao dugonajavljivani prvenac banjalučkog progressive black sastava Interfector. Iako snimljen još polovinom decembra 2002. godine u beogradskom studiju Kazablanka, ovaj materijal je zbog raznoraznih peripetija morao sačekati skoro godinu i po do objavljivanja, što je za mnoge fanove koji su neumorno posećivali energične svirke ovog kvarteta bio više nego dug vremenski period. Od kredita se još može istaći i gostovanje na albumu Marte iz Abonosa i Nefasa iz The Stonea, kao i njegovo trajanje od 45 minuta u obliku devet numera od kojih samo jedna nije autorska (Dark Saga sastava Iced Earth), mada se po njenom izvođenju može smatrati takvom, jer je prilagođena filozofiji i viziji koju bend gaji.

Interfector su specifična pojava na srpskoj metal sceni i kao takvi su već stekli ugled i reputaciju među ovdašnjim fanovima i mnogo pre izlaska ovog materijala, a njihov najveći hit, harizmatična Mother Serbia, je postala nezaobilzna himna na mnogim metal okupljanjima, a koja odličnim kombinovanjem etno elemenata i epskog metala neretko stvara pravi delirijum na koncertima. The Force Within je u osnovi black metal album, ali će vas Interfector kroz njega provesti kroz sve faze ovog zvuka – od rane ere, inkranirane u sirovim rifovima i jednostavnim aranžmanima do progresivne i tehnički daleko zahtevnije periode koja povremeno može koketirati i sa death metal uticajima. Ta efektna kombinacija folk uticaja sa ekstremnim metalom vas može delimično podsetiti na neke radove palestinskog benda u izgnanstvu – Melechesh, mada su sličnosti, zbog neminovnosti uslovljene takvim spletom melodija, opravdavajuće i tematski potpuno divergentne. Raznovrsnot pesama je na zavidnom nivou, što je sa opisanim muzičkim pristupom koji su momci odabrali i logičan sled događaja. Muzika izražava gnev prema mnogim nepravdama koje bend okružuju i oni se ne libe da otvoreno napadnu i uspostavljeni sistem tipičnih vrednosti, smatrajući svoje oružje dovoljno snažnim da se uhvate u koštac sa surovom prazninom sveta oko nas.

Sa reputacijom jednog od najboljih metal sastava koje srpska scena u ovom trenutku ima da ponudi, Interfectoru se mora odati priznanje na postignutim rezultatima na ovom opusu, ali i naglasiti očekivanja da se na narednom malo ubedljivije izraze sve negativne emocije koje bend iskazuje, jer su oni sigurno sposobni za to. Uostalom, retko ko se trudi da spoji tradiciju sa progresivnim težnjama, jer je dobro poznato koliko je to mukotrpan posao.

Interfector – The Force Within spisak pesama:

1. Mother Serbia
2. Alienation
3. The Dark One
4. Temple of Desire
5. Buried Memories
6. S’ Druge Strane Svjetla
7. The Lightbringer
8. Dark Saga
9. Na Krilima Noći

Komentari