Kao što rekoh na početku, to je, jednostavno, to. Summa summarum, obavezno štivo za sve ljubitelje ovakvog zvuka. Nadam se da će album izaći i na ploči, tako da se može osjetiti sva raskoš zvuka.

To je to! Ukratko rečeno, novi, osmi po redu studijski album Bombardera razvaljuje. Za fanove istog, nema se šta dalje dodati. Za one malo manje upućene, evo o čemu je riječ: Dakle, Bombarder je bend koji je možda i najduže na našoj sceni (prvi album izašao davne 1989.). Vremenom, postave su se mijenjale, no, pjevač i frontmen benda Nešo ostao je uporan i dosljedan. Bend je vremenom i produkcijski i svirački napredovao, tako da nam Sa dna groba donosi vrhunski thrash/speed metal. Produkcija je isto tako vrhunska, no, ništa manje se nije ni očekivalo s obzirom da je gitarista i kompozitor svih pjesama na ovom albumu gospodin Luka Matković, čovjek veoma dobro poznat domaćoj publici svojim radom kroz studio Citadela i naravno Quasarborn.

Devet autorskih pjesama, te obrada Kreatora „Flag of Hate“, prepjevana na srpski jezik, naravno zvuči kao da je još jedna pjesma Bombardera. Numere su relativno kratke (ni jedna preko četiri minute), no tako i jeste najiskrenije. Isprazna rifologija radi minutaže ne vodi nigdje. Album otvara naslovna numera –  moćni rifovi u maniru najbolje stare škole i Nešin glas koji ledi krv u žilama. Odmah potom tu je i „Bombarder III“. Ako može Metallica da snimi tri „Unforgiven“-a, ne vidim u čemu je problem da na svakom albumu bude po jedan „Bombarder“. Na kraju krajeva, režanje „Bombaaardeeer“ i „Razvaljuj!“ su zaštitni znaci ovoga benda. Ostale pjesme se nastavljaju ujednačenim tempom i kvalitetom. Nema tu puno filozofije, direktna pesnica u lice. Kao ličnog favorita istakao bih „Na svoju vagu život stavi“, nadasve zanimljivu thrash numeru s violinom koja vodi glavnu temu. Nestandardna kombinacija, no, veoma efektna.

Numere su relativno kratke (ni jedna preko četiri minute), no tako i jeste najiskrenije

Pripremajući ovaj tekst, zaključio sam da će ovo vjerovatno biti najkraća recenzija kou sam ikada napisao, jer jednostavno riječi su poprilično suvišne. Kao što rekoh na početku, to je, jednostavno, to. Summa summarum, obavezno štivo za sve ljubitelje ovakvog zvuka. Nadam se da će album izaći i na ploči, tako da se može osjetiti sva raskoš zvuka.

Bombarder – Sa dna groba spisak pesama:

1. Sa dna groba
2. Bombarder III
3. Bezubi osmijeh
4. Unutrašnji vapaj
5. Aveti iz sjenki
6. Goli strah
7. Na svoju vagu život stavi
8. Mrtva straža
9. Zima
10. Flag of Hate (Kreator)

Bombarder - Sa dna groba
Produkcija95%
Originalnost85%
Vizuelni identitet75%
Uverljivost100%
89%Finalni utisak

Komentari