Iskusno odrađen materijal, koji na momente može da asocira na radove čuvenih Blackmore’s Night

  • Žanr: Neorenaissance / Acoustic / Ambiental
  • Izdavač: Rock Express Records, 2004.
  • Web: Rockexpress.org
  • Piše: Nebojša Lakić

Kakvo prijatno i neočekivano iznenađenje imamo ovde! Ambijentalnu neoklasično/renesansnu muziku, od čoveka koji ne prestaje da iznenađuje svojim svestranim poznavanjem muzičkih pravaca – Đorđa Letića (danas Tornado gitarista, u prošlosti mastermind Armageddon projekta).

Pored toga što je već opšte poznato Letićevo poznavanje električne gitare, kao i sympho/prog/power metal žanra, ovde se susrećemo sa nečim potpuno drugačijim. Songs of Fairies je album baziran na opštepoznatoj Tolkinovoj trilogiji „Lord of the Rings“, što ste odmah mogli zaključiti po nazivima pesama. Akustična gitara, uz flautu i više nego prijatne ženske glasove, vodi glavnu priču kroz ovo muzičko putovanje. Zaista je teško izdvajati neke pesme ovde, jer album je savršeno izbalansiran i zvuči kao celina.

Red je da pomenemo sve ljude koji stoje iza V(isita) I(nteriorem) T(herae) R(ecitificando) I(nveies) O(perae) L(apidem)-a: Agota Vitkai, Dijana Nastić – vokali; Jelena Krmpotić, Jelena Erdeljan – flauta; Marijana Krmpotić – čelo; Florijan Balaž – violina i Đorđe Letić – gitare, akordion, perkusije i pomoćni vokali, kao i sva muzika i tekst. Pesme su pretežno instrumentalnog karaktera, ali se u nekima pojavljuju vokali koji odlično upotpunjuju celu priču, i po ličnom mišljenju, ne verujem da bi smetalo i da su i prisutniji. Između svih ovih pesama, jednu bih pomenuo kao meni najdražu, treću na disku, „Mountains of Echoes“. U njoj je oslikano sve što sastav želi i može, kao i svi instrumenti i vokali.

Produkcija je odlična, novosadski studio Mr.Big. Iskusno odrađen materijal, koji na momente može da asocira na radove čuvenih Blackmore’s Night. Znači, zakleti metalci će ovo verovatno sa gnušanjem odbaciti, ali moj savet svima je da poslušate ovaj materijal, i date mu priliku. Ne treba se striktno zatvarati u samo jedan žanr, jer ovakve stvari su previše dragocene da bi ih propustili zbog nekog ličnog ograničavanja.

Nadam se da će biti prilike da se ovaj sastav/materijal odgleda i uživo negde u nekom kulturnom centru, i da time sve dođe na svoje mesto. Do tada, prepustite se uživanju, ugasite svetlo, i zavirite duboko u vaše srce i emocije… to su stvari koje nas i čine ljudima.

Spisak pesama:

1. Intro: Greensleeves
2. Lady Arwen
3. Mountains of Echoes
4. The Great Eagle
5. Waltz
6. The Cave
7. Secret of Forest
8. Fairy of Forest
9. Mountain’s Wind
10. Dance of Hobbits
11. Memories of Gray Elf
12. Sailing Ship
13. Song of Spring
14. Song of Orcs
15. Hidden Melody
16. Fairy of Forest (live) – bonus
17. Back to Elfish Land – bonus

Komentari