Ovaj bend pametno razmišlja, ne zaleće se, vec stvari radi polako, smišljeno i njihovim redom. Sigurno da se iz njihovog primera mnogo šta može naučiti, isto kao što je i sigurno da ih na njihovom putu ništa neće zaustaviti

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Rock Express Records, 2004.
  • Web: Rockexpress.org
  • Piše: Nebojša Lakić

Po mnogima najjači srpski black metal sastav May Result, vratio nam se u vidu jednog zanimljivog diska, čija uloga je da pokrije period do novog albuma (negde na leto 2004). Na ovom CDu se nalazi zaista dosta interesantnog materijala. Pa krenimo redom.

Ono što je najzanimljivije za nas danas, u svakom slučaju su prve dve pesme, nove pesme May Resulta, snimljene u najboljem domaćem studiju za ovu vrstu muzike, Kazablanka studiju. Produkcija je, naravno, odlična, kao što je to bio slučaj i do sada. May Result vrlo dobro znaju šta hoće od produkcije, i kako da to i dobiju. Za razliku od Tmine, rekao bih da je ovde poboljšan zvuk bubnja, posebno bas bubnja koji zvuci odlično! „Slava to Our Horns in Blood“ je prva pesma na disku, i po njoj se verovatno nazire ono što će ovaj bend da radi u predstojećem periodu. Black metal hladne atmosfere (za šta su zadužene mračne klavijature), blast beatovi, posle kojih se ritam lomi na mid tempo, gde nas dočekuje odličan, jak refren, otpevan clean vokalom, koji me je podsetio na glas Big Bossa (Root). Sigurno najjači momenat pesme. Ova pesma je prepuna pravog i iskrenog metal sounda, gitarskih rifova, odlično odsviranog bubnja… iskustvo čini svoje. Druga pesma obara rekorde u trajanju, čitavih 11 minuta. Sigurno da će postati kult među ovdašnjim, ali i stranim fanovima ovakvog zvuka. „Kultus Usnulih Bogova“, sa dobrim tekstom na srpskom jeziku, skoro poezijom (na šta smo od ovih ljudi i navikli, pa i na radovima sastava The Stone). Počinje akustičnim, trominutnim introm, veoma melodičnim, da bi se sve prelomilo u poznat mračni MR stil. Ovo je zaista black metal u svojoj najboljoj varijanti.

Početak treće pesme, klavijature, neke će podsetiti na uvodni instrumental sa Tmine, „Oganj“. Na to se veže ponovo snimljena „Auto da Fe“, sa jedinog Demo izdanja grupe, mini izdanja pod imenom Ignoramus et Ignoramibus, koji se na ovom disku nalazi u celosti, i tako je spašen od zaborava, a mlađe fanove benda će na najbolji način uputiti u istoriju i razvoj benda kroz godine… Sledeća pesma je jedna obrada, čini mi se jedina koju je bend ikad svirao uživo, Gehennina „A Witch is Born“. Odlična obrada, sa savršeno balansiranim odnosom klavijatura sa ostalim instrumentima. Odavanjem počasti svojim uzorima, May Result zatvara taj noviji deo diska.

Sledi, kako sam već rekao, kompletan Demo iz 1996. Ignoramus et Ignoramibus, koji do sada nije bio dostupan na disku. Sad je i to ispravljeno, pa može da se kako treba prati prelazak benda sa death metala na black. Zadnja stvar je etiketirana kao bonus, jedna od najboljih sa Tmine, „Jata Moja Crna“, snimljena uživo na nastupu benda na češkom UG festivalu „Open Hell“. Zvuk je osrednji, ali se može veoma jasno čuti da je bend uživo uvežban do perfekcije. U svakom slučaju, odličan način za zatvoriti ovo izdanje, ali i jednu eru u radu benda.

Vreme je za nove pobede, a ono što se čeka je Svetogrđe (radni naziv novog albuma)! Ovaj bend pametno razmišlja, ne zaleće se, vec stvari radi polako, smišljeno i njihovim redom. Sigurno da se iz njihovog primera mnogo šta može naučiti, isto kao što je i sigurno da ih na njihovom putu ništa neće zaustaviti. Slava!

Spisak pesama:

1. Slava To Our Horns in Blood
2. Kultus Usnulih Bogova
3. Summoning Seth/Auto da Fe
4. A Witch is Born (Gehenna cover)

Ignoramus et Ignoramibus (’96)

1. Dogma
2. Auto da Fe
3. Asylum Ignorantie
4. Hellwarrior
5. Jata Moja Crna (live at Open Hell) – bonus

Komentari