Uz par zamerkica koje nisu dovoljno bitne da bi se poimenice nabrajale, Embrace Reality zvučni paket ostavlja još bolji utisak od prvenca i odmah na početku postaje jedno od, ako ne i moje omiljeno domaće metal ostvarenje tokom započete 2024. godine

Četiri godine nakon odličnog prvenca The War is On, evo novog izdanja naših metalnih sestara iz Nemesisa, pod nazivom Embrace Reality. Ko je i ovlaš bio upoznat sa zvukom debitantskog ostvarenja, ostao je nezasit u željnom iščekivanju. E, iščekivanju je konačno došao kraj, pa da vidimo jesu li nam visoko postavljeni apetiti zadovoljeni.

Embrace Reality je savršeno kompatibilan nastavak priče začete na The War is On. Obnovljeni su energija i eksplozivnost, kvalitet pesama je podignut za još stepenicu-dve, a dodato je više gruva i melodije koja se oseća u refrenima nekoliko kompozicija koje su time dobile upečatljiviji rezultat. To se pre svega odnosi na naslovnu numeru, koja je moj favorit kako na albumu, tako i u dosadašnjoj diskografiji Nemesisa.

Embrace Reality je savršeno kompatibilan nastavak priče začete na The War is On

Kao neko kome Arch Enemy spada u top 10 metal sastava, Nemesis me je već kod prvog audio upoznavanja sa demom 2018. godine, podsetio na ogoljeniju, Angelom Gossow predvođenu verziju (naročito Anthems of Rebellion/Doomsday Machine era), što je i do danas ostala referentna tačka za sve one koji žele da se upoznaju sa zvukom grupe. To je značilo da na svoje veliko zadovoljstvo pred sobom imam jednu domaćinsku, srpsku verziju Arch Enemyja sa, istina, dosta manje komplikovanom muzičkom strukturom (što je svakome upućenom potpuno razumljivo), ali i podjednako uspešnim završnim zvučnim rezultatom, što je najvažniji i sam po sebi divljenja dostojan podvig.

Foto: Danijela Radojković

Tekstovi na Embrace Reality bave se, za metal standardnim temama poput socijalnog, duševnog i religioznog iskustva, a sve to uz pokušaj uzdizanja jedinke iznad močvare kolotečine/životarenja u koju je zapao vasceli svet, kako u moralnom, tako i u duhovnom smislu. Te ponajpre mračne tekstualne tonove savršeno je vizuelno na omot izdanja prenela Tea Jagodić, dočaravajući usamljenost i sivilo na koju nas primorava naoko pozitivna i lažnim duginim bojama obojena svakodnevnica.

Što se tiče produkcijsko-snimateljske strane priče, za nju je ponovo bio zadužen Luka Matković (Quasarborn, Bombarder, ex-Space Eater), koji je, kao i na The War is On, odradio odličan posao, što više ne bi nikoga trebalo da iznenađuje, s obzirom na kvalitet Lukinog rada na svim poljima muzičkog stvaralaštva.

Dakle, Nemesis nije razočarao i naši apetiti su više nego zadovoljeni. Uz par zamerkica koje nisu dovoljno bitne da bi se poimenice nabrajale, Embrace Reality zvučni paket ostavlja još bolji utisak od prvenca i odmah na početku postaje jedno od, ako ne i moje omiljeno domaće metal ostvarenje tokom započete 2024. godine. Svetsko, a naše, Nemesis se klicaše!

Nemesis – Embrace Reality spisak pesama:

1. New Babylon
2. Circle of Death
3. Embrace Reality
4. Burn
5. Guilt and Grief
6. Here to Stay
7. Hades
8. The Scales of Fate (Bonus)

Nemesis - Embrace Reality
Produkcija98%
Originalnost83%
Vizuelni identitet95%
Uverljivost100%
94%Finalni utisak

Komentari