Osam godina između dva ostvarenja jeste opasno dug, kockarski period što se tiče mogućeg zaborava u mislima fanova, ali ovi momci su iz takvog kazina izašli kao sigurni dobitnici, jer ono što je odsvirano/prezentovano na Man or Island svakako ih svrstava u sam vrh svesrpskog, pa i istočnoevropskog kutka heavy stoner/southern sveta

Ko će bolje u srpske zemlje preneti heavy southern/stoner metal zvuk začet na američkom jugu nego naši domaći južnjaci, vranjski Cardinal Point, koji nam se vraćaju sa Man or Island, svojim drugim studijskim izdanjem, osam godina nakon odličnog prvenca Spit on Trust and Reliance.

Man or Island je album kome je teško naći manu. Ovde je zapravo sve na svom mestu, od muziciranja, preko vokala, konstrukcije pesama, pa sve do produkcijske strane priče. Na prvo slušanje, očigledno je da se radi o sastavu koji zna šta radi i koji to što zna ume da predstavi na pravi način, na opštu radost slušalaca. Po mom mišljenju, Cardinal Point su maltene savršena simbioza Black Sabbatha sedamdesetih i sastava Kyuss, najočiglednijih predstavnika stoner zvuka devedesetih, a sve to uz dodatak ličnog pečata. Man or Island se savršeno naslanja i nastavlja ono što je prezentovano na prvencu, što će reći odličnu rifažno-baražnu paljbu, eksplozivnu gruvačku podršku ritam sekcije i zaista dobar glas Darka Trajkovskog.

Man or Island je album kome je teško naći manu

Ono što takođe cenim kod Cardinal Pointa jeste što se ne oslanja previše na sporiju/dumačko-valjaoničku stranu stoner/southern zvuka, što je evidentno kod previše bendova ovog podžanra, već svoje karte uglavnom stavljaju na rifačku, gruvajuću i bržu stranu muzičke priče. Nema svrhe navoditi svaku pesmu ponaosob, jer se celo izdanje sluša kao jedna koherentna, dobro sklopljena masivna mašina koja se celo veče može ostaviti u pogonu, bez bojazni od pregrejavanja/otkazivanja delova.

Cardinal Point

Osam godina između dva ostvarenja jeste opasno dug, kockarski period što se tiče mogućeg zaborava u mislima fanova, ali ovi momci su iz takvog kazina izašli kao sigurni dobitnici, jer ono što je odsvirano/prezentovano na Man or Island svakako ih svrstava u sam vrh svesrpskog, pa i istočnoevropskog kutka heavy stoner/southern sveta.

Album se pojavio na vinilu i disku, a u planu je i kaseta.

Cardinal Point - Man or Island
Produkcija96%
Originalnost80%
Vizuelni identitet85%
Uverljivost99%
90%Finalni utisak

Komentari