U svakom slučaju, zanimljiv novi doprinos sceni, definitivno na Oskrnavitelj treba obratiti pažnju u budućnosti

Pred nama je album prvenac beogradskog black metal sastava interesantnog imena Oskrnavitelj, a koji čine imena koja su već duže vrijeme na sceni. Pjevačica Ivana „Vrika“ Savić (ex-Kramp, ex-Sakramentum), gitarista Ivan „Kolera“ Kostić (ex-Retribution, Tibia), basista/gitarista Dejan „Tamničar“ Damnjanović, te bubnjar Danijel „Visaris“ Pop (ex-Eris).

Prva stvar koja me je zanimala kad sam čuo da djevojka pjeva, bilo je kako će to da zvuči. E pa, zvuči dobro! Nešto viši i šištaviji glas (koji se odlično uklapa u atmosferu), no, nikad ne bih rekao da je ženski. Što se same muzike tiče, u pitanju je old school black metal i tu nema puno odstupanja od klasika žanra. Za sve ljubitelje stare škole. Album čini osam pjesama i kratki intro. Prva pjesma je nazvana po bendu, no lično mislim da su mogli za pjesmu po kojoj se zove bend i koja otvara album nešto malo brže napraviti. Međutim, već druga pjesma “Okovan“ udara tačno gdje treba – zujeća gitara preko blastbeata i bez zarobljenika. Istakao bih još i numere „Kad je mesec pun“ i „Vagrob“, mada ni ostatak materijala ne zaostaje puno.

Foto: I.K. Kole Photography

Veoma je pohvalno što su tekstovi na srpskom jeziku, što zna biti i mač s dvije oštrice, doduše. Dok domaća publika bolje doživi atmosferu, pri probijanju na strano tržište jezik zna da predstavlja barijeru. Međutim, činjenica je i da dosta svjetskih black metal bendova pjeva na maternjem jeziku. Naravno, nekako se neizbježno poređenje sa kultnim The Stone uvijek samo nameće, čim je u pitanju black metal na srpskom. Ako izuzmemo isti jezik i muzički pravac, tu sva sličnost prestaje. Sama muzika je u najboljem duhu tradicije – red blastbeata, red duple pedale, pokoji sporiji pasaž. Nema puno filozofiranja.

Muzika je u najboljem duhu tradicije – red blastbeata, red duple pedale, pokoji sporiji pasaž. Nema puno filozofiranja

Album je objavljen u digitalnoj formi kao samoizdanje, te se isti može poslušati na Bandcampu i YouTubeu. Materijal je snimljen u studiju Paradox i sama produkcija je mogla da bude i bolja, no kakvih sve snimaka ima u žanru, zvuči sasvim pristojno. Jednostavno, sve je pomalo presterilno i prepeglano za moj ukus. Nadam se da ću imati prilike nekad da ih pogledam i uživo, jer žive svirke su uvijek drugačiji osjećaj.

U svakom slučaju, zanimljiv novi doprinos sceni, definitivno na Oskrnavitelj treba obratiti pažnju u budućnosti.

Oskrnavitelj – Pradavni spisak pesma:

1. Intro
2. Oskrnavitelj
3. Okovan
4. Prognanik
5. Kad je mesec pun
6. Beskraj
7. Krv vučija
8. Vagrob
9. Hladno runo planina

Oskrnavitelj - Pradavni
Produkcija60%
Originalnost70%
Vizuelni identitet75%
Uverljivost80%
71%Finalni utisak

Komentari