Ovo je sigurno jedan od najboljih nastupa koje je 202ka sa svojim Hitovima Nedelje videla

  • Žanr: Progressive Doom Metal
  • Izdavač: Live CD, 2004.
  • Web: Consecration.cjb.net
  • Piše: Nebojša Lakić

Consecration mi je lično, trenutno najzanimljiviji domaći sastav. Originalnost i kvalitet njihove muzike odavno su prerasli naše prostore. Međutim, kao i mnogi drugi naši bendovi, ni oni nemaju uslove za studijski materijal koji bi širim masama mogao prezentovati svu raskošnost i raznolikost njihove svirke. Zbog toga smo se odlučili recenzirati njihov koncertni zapis, koji je napravljen na Live koncertu 202-inog Hita Nedelje, u beogradskom Domu omladine. Kvalitet snimka je i više nego zadovoljavajući za takvo što, svi instrumenti se čuju veoma dobro.

Ovde imamo pet pesama, koje nas žanrovski vode kroz sledeće pravce: progressive, doom, death, avantgarde, gothic… sve to upakovano u melanholični, depresivni zvuk, što je pre svega zasluga klavijatura, i Danilovog vokala. I više nego jedinstven bend na našoj sceni, koncert je počeo sa doom orijentisanom „Passage“, koja podseća na Tiamat radove sa čuvenog Wildhoney albuma. Danilov duboki growl, spori ritam, atmosferične klavijature sa nekim cyber prizvucima, jasno govore šta bend želi, i šta može. Pesma vremenom ubrzava, pa negde oko sredine imamo odličan progressive deo, svirački zahtevan i zanimljiv. Na nju se nadovezuje pesma „E-Motion“, koja počinje odličnim uvodom na klaviru, sa atmosferičnom podlogom. Prog/doom metal najbolje škole. Ova pesma bi već mogla da podseti na radove benda Ever Eve, ali sa početka njihove karijere. Danilo ovde pokazuje sve svoje glasovne mogućnosti, od growla, preko screamova, do cleana, i sigurno da je jedan od najboljih vokala na sceni. E, sledeća pesma je najjači udarac koji bend zadaje, pesma „This Mist Around Us“. Meni u svakom slučaju najbolja pesma ovog sastava, sa elementima koji se kreću čak i do Schuldinerovih rifova, novijeg Deatha, sve to pod okriljem progresive i avantgarde. U trajanju od oko sedam minuta, bend pokazuje svoje sviračko umeće… svaki član i te kako zna šta radi. Jeki je još jednom pokazao da je jedan od najboljih bubnjara na sceni, Lesh među vodećim basistima, Danilo svira odlične rifove na gitari, i peva kao opsednut, do Baneta i zanimljivih Arcturus momenata na klaviru/klavijaturama. A ovo je live snimak! Da ne bude da preterujem, ko je ikad gledao ovaj bend uživo, shvata o čemu ovde pričam. Posle nje, strasti se malo smiruju, sledeća pesma je „Shelter (Me)“, emotivnija pesma ovog sastava, od muzike do teksta, i vezana je za lična iskustva dela ovoga benda. Oseti se sva bol koju su proživeli i koju proživljavaju i dalje. Sigurno ogroman hit potencijal, i to na prvu loptu! Vreme je došlo za zadnju pesmu, „Absinthe Thoughts“ sa odličnim ritmovima na bubnju, Anathema-like vokalima…

Jedno je jasno, na samom kraju. Ovo je bend od kojeg se može apsolutno sve očekivati u budućnosti, njihovo znanje/tehničko umeće (bend je sastavljen od najboljih muzičara na našoj sceni) i naslušanost su neograničeni, i apsolutno podržavam Danilovu rečenicu izgovorenu na kraju koncerta: „Slušajte kvalitetnu muziku, ne plagijate!“ Ovo je sigurno jedan od najboljih nastupa koje je 202ka sa svojim Hitovima Nedelje videla. Sa ogromnim nestrpljenjem čekamo studijski album!

Spisak pesama:

1. Passage
2. E-Motion
3. This Mist Around Us
4. Shelter (Me)
5. Absent Thoughts

Komentari