Lepo je pratiti grupe od samog početka, i gledati kako napreduju. Pohvale organizatorima.

  • Žanr: –
  • Izdavač: Rock Express Records, 2005.
  • Web: Rockexpress.org
  • Piše: Nebojša Lakić

Saradnja 202-ke i Rock Expressa se nastavlja, pa smo u prilici da vidimo i čujemo part II, tj. drugo po redu izdanje Demo Express 202, kompilacije najboljih srpskih demo bendova.

11 bendova je ovde predstavljeno, snimcima svojih najboljih pesama. Moondive kroz numeru Dive With Me, power/prog orijentacije, Inumbro sa Evil Lust, veoma dobrom progressive metal numerom, gde mlada pevačica Jelena oduševljava glasom, pokazujući da je jedan od velikih potencijala na sceni.

Većina bendova je mnogima poznata od ranije, pored već pomenutog Moondive – Demether, Hetera već imaju objavljene albume. Magma me je u startu privukla energičnim koncertima. Visok kvalitet svirke nagoveštava dolazak jednog moćnog benda, nadam se u skorijoj budućnosti. Mithrill numeru bih takođe istakao kao jednu od vodećih na disku, patriotska pesma je u pitanju, sa dosta izvornih srpskih elemenata, lako ulazi u uši, a i veliki je koncertni potencijal. Irish Stew ponajviše odskaču od celine sa svojim irskim folk zvucima. Već su se dokazali po koncertima, kao i to da publike za taj zvuk ima. Magmu pomenuh gore, ali evo još jednom – Ajmo Žene, Fanki, Fanki je instrumental, odlično odsviran, tri čoveka, a svaki je majstor svog zanata (basista svira i u Dream Theater tribute bendu, pa zamislite onda). Jagodinski Infest i death/thrash škola, pa vojvođanski doomeri Tales of Dark su velike nade u skoroj budućnosti. Lenje Pite i Godišnji Odmor ne bih da pominjem, nisam nešto za takve vrste svirki (Sarme Mojne bi trebala biti komična (blaga sličnost sa SMF) verzija Lane Moje, ali ne vidim ništa smešno u načinu na koji je urađena).

Dobar potez sve u svemu, ova izdanja demo bendova. Lepo je pratiti grupe od samog početka, i gledati kako napreduju. Pohvale organizatorima svega ovoga, Branku i Olgi, pre svega. Kontakti sa bendovima su na disku, pa ako neko želi da sazna nešto više…

Spisak pesama:

1. Moondive – Dive With Me
2. Inumbro – Evil Lust
3. Lenje Pite – Sarme Mojne
4. Godišnji Odmor – Poslednji Dan
5. Demether – Last Night
6. Mithrill – Srbine
7. Infest – Order
8. Magma – Ajmo Žene, fanki, fanki
9. Irish Stew – Why
10. Hetera – Lavirint
11. Tales of Dark – U Kori Tame
12. Infest – Inquisition (live) – Bonus
13. Demether – Fairy Ring – Bonus
14. Magma – Wanted – Bonus

Komentari