Neobično je slušati već odavno prostudiran album na srpskom jeziku, iako Nikola ima odličan naglasak engleskog jezika

  • Žanr: Power / Progressive Metal
  • Izdavač: Locomotive Records / One Records, 2005.
  • Web: Locomotivemusic.com
  • Piše: Nebojša Lakić

I to je to. Alogia je krenula put inostranstva. Velika se pompa digla oko ugovora sa španskim izdavačem Locomotive Records, ali sa pravom. Nije to mala stvar. Locomotive igra jednu od važnih uloga u današnjem izdavaštvu. Mesto Alogie u svemu tome, moram priznati da nikad nisam mogao predvideti. Zašto?

Secret Spheres of Art je u stvari engleska verzija prvog albuma benda (Priče o Vremenu, One Records), prepevanog na engleski jezik, uz male izmene u tracklistu. Izbačene su one dve obrade (Conception i Pretty Maids), da bi se dodale Secret Spheres i Politics of War. Neobično je slušati već odavno prostudiran album na srpskom jeziku, iako Nikola ima odličan naglasak engleskog jezika (posebno bih istakao rad u pesmi Falling Asleep, nekad Tonem u San). Produkcija nije menjana, materijal je snimljen 2000. osim ove dve koje su iz 2002. Svi su ih verujem do sada čuli. Omot albuma je takođe promenjen, i ovaj je lepši u svakom slučaju. Kad sam gore rekao da nisam mogao pretpostaviti da će Alogia baš sa ovim prvim albumom uleteti u jednu ovakvu kuću, mislio sam na to da ovaj album jeste bio bum kod nas, ali šta se sa njim može reći u inostranstvu? Sve je uglavnom već viđeno, međutim, ugovor je tu, i to je ipak najbitnije. Bojim se tek pomisliti šta će onda biti kad drugi album (Priče o Životu) krene na svoj inostrani pohod.

Svojevremeno jesam dao najveću moguću ocenu za prvi album na srpskom, zato što kod nas tako nešto pre nije svirano, ali pošto sad govorimo o svetskim terenima, ovaj album ne može dobiti više od neke prosečne ocene. Sve u svemu, srećno momcima u daljem radu, trebaće im.

Spisak pesama:

1. Secret Spheres
2. Journey Into the Dawn of Life
3. Politics of War
4. Legend of a Stolen Heart
5. Falling Asleep
6. Kontinuum
7. Mystica Aegyptiorum
8. Amon
9. Beyond the Time
10. Lament
11. Astral Horizons
12. As the Time Passes By
13. Overture Solemnis
14. Samson

Komentari