Power progressive metal svetske škole

  • Žanr: Power / Progressive Metal
  • Izdavač: Rock Express Records, 2004.
  • Web: Moondive.tk
  • Piše: Nebojša Lakić

Napomena: baš kao što je to bio slučaj sa bendom Abonos, ispod je finalna recenzija kao i recenzija advanced promo diska, koja je napisana nešto ranije.

Finalno izdanje

Ovaj album smo recenzirali ranije, u njegovoj neobjavljenoj varijanti. Tu je sad pod imenom Dive With Me u izdanju Rock Express Records. 10 pesama, kako ih izdavač žanrovski reklamira: neo-classical gothic metal a la Nightwish. Stvarno ne vidim šta je ovde gothic, osim možda što Smiljka peva operski, i što bend ima dosta dodirnih tačaka sa Nightwish (u balada momentima). Ali ni Nightwish nije gothic metal bend. Dobro, to je već druga stvar, bend mnogi znaju sa koncerata, pa će sami da ih svrstaju gde misle da im je mesto. Ovo je u svakom slučaju jedan od najbolje odsviranih domaćih albuma, gitara i klavijature su za svaku pohvalu, pesme su dobro aranžirane, zna se gde je strofa, gde je refren, pa zbog toga većina ima radijski hit potencijal. Očekuje se i snimanje spota, za još uvek nepoznatu pesmu. „Uhvatite“ bend na nekom koncertu ako budete u prilici, a podržite ih i sa kupovinom ovoga.

Promo CD

Jedno od očekivanijih domaćih izdanja ove godine, sigurno je album prvenac beogradskog power progressive metal benda Moondive. Time je upravo završena 2004. bila zaista velika godina za domaći metal (objavljeni su, recimo, albumi bendova Alogia, Draconic, Abonos, Interfector, Midgard, May Result, The Stone…). Ovo NIJE konačna verzija albuma, tj. on još čeka na objavljivanje. Do tada, iskoristiću priliku da vam skrenem pažnju na ovaj rad, pa kad i bude objavljen, znaćete šta vam je činiti, nadam se.

Album čini devet pesama plus Intro. Dve su instrumentalne (Evil & Live i Sin For Atlock). Produkcija je dobra, mada je album ispao siroviji i čvršći nego što sam očekivao, znajući tendencije benda ka komercijalnijem proboju. Prezentovana svirka je odlična, u šta ni nisam sumnjao, znajući od ranije kvalitete, pre svega tandema na gitari i klavijaturama, Marka i Vlakya. Album je doteran do perfekcije (za naše uslove), oseti se naporan rad na svim poljima. Smiljka je (opet) pokazala da je jedinstven vokal na sceni, specifične boje glasa, Vlaky da je najbolji srpski metal klavijaturista ovog žanra, Marko da je čist i tehnički precizan gitarista…

Sve pesme su super, zaista! Hitične, poletne… Teško je izdvojiti jednu, a ostale ne pomenuti. Power progressive metal svetske škole. I pored svega, jednu pesmicu bih ipak izdvojio, a to je poslednja na disku, svojevrstan i više nego uspeo eksperiment, mračna istripovana polu-balada, odsvirana i isproducirana na jedan čudan i originalan način… veliki plus za ovo!

Dakle, fanovi ovakvog zvuka sigurno će imati razloga za slavlje, nadam se da će bend što pre album da objavi, pa ćemo se potruditi da vam ih predstavimo i kvalitetnim intervjuom. Obratite pažnju, i budite spremni, Moondive su ponovo među nama. Toliko za sada, do oficijelno objavljene verzije i završenog bukleta.

Spisak pesama:

1. Moonlight
2. End the Night
3. Dive With Me
4. Chanceless
5. Evil & Live
6. Red
7. The Bad In Me
8. Sin For Atlock
9. Let One Go
10. Untitled

Komentari