Númenor je izrastao u jedan od vodećih sastava sveukupne srpske metal scene, što mene itekako raduje, pošto se radi o kvalitetnom bendu od koga u narednom periodu očekujem nastavak penjanja ka vrhu, pri čemu će na Tales From the Edge of Time biti gledano kao na još jednu, podjednako važnu stepenicu

Neumorni Marko Miranović i Númenor vraćaju nam se, nakon skoro tačno dve godine, novim, unekoliko drugačijim, petim po redu studijskim albumom. Šta je to što je unekoliko drugačije, saznaće se u redovima koji slede.

Ovog puta na meniju Númenora imamo jedan tribute, i to Blind Guardianu, jednoj od najvećih grupa u power metal vodama! Pre nego što zakovrnete očima (kao što sam i ja) prisećajući se patnji i očaja koji su vam priredila slična izdanja kako domaćih, tako i stranih sastava, treba odmah napomenuti da se radi o izuzetku koji ne potvrđuje pravilo. Pre svega zato što je Marko Miranović über fan, koji udiše, izdiše i živi u stvaralaštvu rečenog Blind Guardiana, te je ovom, kako se ispostavilo veoma mukotrpnom i dugotrajnom poslu, pristupio sa pozicije srca i duše, čime se Tales From the Edge of Time namah izdvojio kao dobitna kombinacija. Númenor kao bend sa Guardianima deli sličnu audio i tekstualnu podlogu, te je bilo veoma lako/teško omanuti na ovakvom zadatku. Za razliku od sličnih ostvarenja posvećenih rock/metal velikanima, Tales From the Edge of Time uopšte ne odaje utisak izveštačenosti ili pretvaranja/preterivanja, već se slobodno može naći na istoj polici, u nizu sa ostalim Númenor izdanjima, jer u suštini i jeste prirodni nastavak njihove muzičko-tekstualne priče.

Marko Miranović i Hansi Kürsch

Obrađene su pesme sa prva četiri (uglanom prva tri) albuma Blind Guardiana, od kojih par rariteta („Damned for all Time“, „Fast to Madness“), što će zadovoljiti tvrdokorne poklonike, a pri tome je u većini pesama uposleno nekoliko veoma kompetentnih gostiju koji su još više uzdigli ovo izdanje. Tako imamo Chris Rörlanda, gitaristu veoma popularnog Sabatona, koji je obojio dve koncertne himne s početka karijere Guardiana („Majesty“ i „Valhalla“), zatim bivše i sadašnje članove grupa kao što su Persuader, Morgana Lefay i Twilight Force, te samog maga lično, Hansi Kürscha, u nanovo remiksovanoj i remasterizovanoj „Make the Stand“ sa prošlog, fenomenalnog albuma Draconian Age.

Tales From the Edge of Time je čak i produkcijski na tragu prošlih ostvarenja Númenora, što će reći da dobijamo prilično sirov i ne previše ispeglan pogled na stare numere Blind Guardiana, što jeste jedini ispravni način interpretiranja tih (uglavnom) galopirajućih i eksplozivnih old school power metal kompozicija. Moram još izdvojiti i predivni, ala Blind Guardian omot, delo Yulie Zhukove, koji sasvim uspešno vizuelno upotpunjuje i oslikava tekstualni narativ Tales From the Edge of Time.

Tales From the Edge of Time je čak i produkcijski na tragu prošlih ostvarenja Númenora

Dakle, radi se o jednom uspelom projektu, kome sam u početku prišao sa dozom skepse, te je samim tim oduševljenje konačnim rezultatom udvostručeno. Númenor je izrastao u jedan od vodećih sastava sveukupne srpske metal scene, što mene itekako raduje, pošto se radi o kvalitetnom bendu od koga u narednom periodu očekujem nastavak penjanja ka vrhu, pri čemu će na Tales From the Edge of Time biti gledano kao na još jednu, podjednako važnu stepenicu.

Númenor – Tales From the Edge of Time spisak pesama:

1. Majesty (Blind Guardian cover)
2. Valhalla (Blind Guardian cover)
3. Run for the Night (Blind Guardian cover)
4. Welcome to Dying (Blind Guardian cover)
5. Lord of the Rings (Blind Guardian cover)
6. Theatre of Pain (Blind Guardian cover)
7. Lost in the Twilight Hall (Blind Guardian cover)
8. Damned for all Time (Blind Guardian cover)
9. Fast to Madness (Blind Guardian cover)
10. Make the Stand (2022 remix)

Númenor - Tales From the Edge of Time
Produkcija86%
Originalnost77%
Vizuelni identitet98%
Uverljivost93%
89%Finalni utisak

Komentari