Abonos se pokazao kao zreo sastav, prvi album, pa kad se sve sagleda, ipak veoma dobro odrađen

  • Žanr: Gothic Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2004.
  • Web: Abonosband.com
  • Piše: Nebojša Lakić

Napomena: s obzirom da smo ovaj album već recenzirali, ispod je stara recenzija, plus update nakon oficijelnog izlaska albuma.

Finalno izdanje

Dakle, u recenziji promo izdanja smo rekli sve što se imalo reći na temu ovog albuma, koji je u promo varijanti bio ponuđen medijima. Tu je sad samostalno objavljena konačna verzija izdanja. O pesmama, produkciji, i sličnim stvarima, čitajte ispod, ovde ćemo samo pomenuti buklet, naslovnu stranu i propratni materijal. Ovo je jedan od najlepše dizajniranih omota do sad viđenih kod nas. Buklet je super sređen (samo je možda trebalo izabrati bolje rešenje za naslovnu stranu), fotografije benda su originalne, CD je rađen u profi varijanti (nije u pitanju CDr), a uz disk ćete da dobijete i poster benda koji opet super izgleda. Bendu sada ostaje da se nosi sa svim teškoćama koje samoizdavaštvo nosi. Na promociji albuma u Beogradu 27.12.2004. premijerno je pušten i spot za pesmu „U Krošnjama Abonosa“, koji bi trebao početi da se prikazuje i na domaćim TV stanicama. Podržite bend kupovinom originalnog diska, jer ovaj put, piraterisanjem, pare zaista uzimate od njih samih, a ne od izdavača.

Promo CD

Uh, i ovo dočekasmo! Jedan od (naj)poznatijih domaćih sastava, konačno je među nama sa prvim profi snimljenim materijalom! Pre svega, da kažemo to da je ovo promo kopija, ali na njoj se nalazi kompletan album, i od originalnog izdanja (koje ubrzo treba da se pojavi) razlikovaće se samo po bukletu. Malo čudan potez staviti celi album kao promo, ali dobro.

Više se ni ne sećam kad je Abonos tačno ušao u Kazablanka studio (BG). Bilo je to davno, još tokom 2003., ako me pamćenje ne vara. Radilo se temeljno, i album prvenac je napokon tu. 10 pesama, od kojih jedna obrada, već poznata sa live nastupa, ali i sa prvog promo snimka („All Souls Night“ od Lorenne McKennitt). Materijal koji svi fanovi benda, kao i oni koji su imali priliku da ih vide na nekom od brojnih nastupa – znaju već odavno. „Bog Mraka“, „Choir…“, „Izlaz“, pa na dalje, sve su to klasici benda od početka rada. Pa, krenimo sa produkcijom.

S obzirom na vreme provedeno u studiju, moram priznati da sam pomalo iznenađen ukupnim zvukom. Kvalitet je prisutan, svirački i pevački deo su dovedeni do najvišeg nivoa, ali neko lično mišljenje je da su gitare morale biti glasnije, ili bubanj tiši. Znači, bubanj je u prvom planu, a moram reći da smatram da za ovakvu vrstu metala bubnju mora da se pristupi mnogo modernije, dok ovaj čovek svira kao kakav stari hard rock bubnjar. Nema duplog bas bubnja, što smatram najvećom manom kad je Abonos u pitanju. Koliko bi se samo dobilo na energiji ritam sekcije… Opet, postignuta je nekakva thrash atmosfera, pa na momente, da nije ženskih vokala, čovek bi pomislio da sluša npr. neki raniji Megadeth. Zaista čudan spoj. Klavijature su odrađene kombinovano – delom sa modernijim zvucima, delom sa drevnim (skoro midi) bojama. Opet originalno i čudno, kad se pokušava kompletna atmosfera sagledati. Vokale bih pohvalio kao najjače oružje, višeglasja (dva ženska i jedan muški) su odrađena sa velikom pažnjom. Muški clean vokal zvuči kao Hansi iz Guardiana (to već svi koji su slušali ovaj bend znaju), dok ženski operski (plus povremeni Marijini growl momenti) veoma lepo/prijatno zvuče.

Tu su naravno i tekstovi, koji su rađeni na srpskom, engleskom i tu i tamo latinskom. Pored svih pesama, jednu bih ipak izdvojio kao veliki potencijal i iznenađenje – „Duh Predaka“, poznata ranije kao „Srpska pesma“. Od atmosferičnog/skoro filmskog introa, pa do samog kraja i odličnog outroa, svaki trenutak blista sam za sebe. Jedna od najboljih domaćih pesama za mene, anyway. Nadam da će ona da bude zvezda vodilja benda u budućem periodu.

Verujem da će fanovi benda biti zadovoljni onim što će ubrzo moći da čuju, Abonos se pokazao kao zreo sastav, prvi album, pa kad se sve sagleda, ipak veoma dobro odrađen. Nadam se da će ekipa shvatiti važnost promocije svega ovoga kako kod nas, tako i u inostranstvu. Ostaje da sačekamo i vidimo kako će buklet da izgleda, pa da jedno poglavlje rada benda bude završeno.

Spisak pesama:

1. Bog Mraka
2. Choir of an Ancient Kingdom
3. Izlaz
4. Misli
5. U Krošnjama Abonosa
6. Kapija Nava
7. Duh Predaka
8. Tama
9. All Souls Night
10. Uspavanka

Komentari