Ovo je jedan od boljih domaćih izdanja ove godine, bez mnogo razmišljanja

  • Žanr: Progressive Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2005.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Novi, svež povetarac, na srpsku scenu stiže iz Kikinde, u vidu projekta Anima. Članovi ex sastava Armadillo igraju vodeću ulogu ovde (Marko Pećanac – vokal, Vanja Grastić – gitara, Danijel Kiš – bas gitara i Imre Nemet – bubanj), potpomognuti raznim gostima (Branislav Kolarski iz benda Amentes (klavijature i growl vokali) Branislav Ugrinov (narator), Raed Abu Haija (violina), Nemanja (pomoćni vokali)). Na ovom snimku nalazi se 10 pesama, oko 52 minute ukupnog trajanja, a sve je zabeleženo u studiju Bit, Kikinda.

Nakon osnovnog infoa, red je da se pređe i na samu muziku. Moram odmah da priznam da se retko kad susretnem sa bendom koji ne znam gde bih svrstao. Sa ovim bendom, bačen sam u popriličnu dilemu. Tekstovi su na srpskom (tri bonus pesme su na engleskom) jeziku, Markov clean vokal je dobar, iako na nekim momentima zvuči pomalo iritirajuće, pri pokušaju izvlačenja visokih tonova, ali verujem da će se to srediti vremenom i iskustvom. Sama svirka uopšte ne može da se definiše! Progressive metal? Jedan deo sigurno jeste. Ali šta je sve ostalo? Članovi benda su očigledno veoma open minded po pitanju muzike iz koje crpe inspiraciju. Amentes pečat se sigurno oseti, ali atmosfera je potpuno drugačija, a i clean vokali gaze nekim drugim muzičkim vodama. Pain of Salvation je jedan od bendova koje Anima navodi za uzore, pa možda da pomenemo da se i to oseti u nekoj blažoj meri… Sve u svemu, uvek sam smatrao da je svaka podela apsolutno nebitna, ako pesme valjaju. A Anima zna kako se to radi, pa je većina materijala super!

Produkcija je solidna, za lokalne uslove veoma dobra. Bend je prisutan i na talasima radija 202, pa proverite, a i sa koncertima su krenuli, stoga je ova priča manje-više suvišna. Ovo je jedan od boljih domaćih izdanja ove godine, bez mnogo razmišljanja. Sa naše strane maksimalna podrška, a pružite im i vi istu, vrede toga sigurno.

Spisak pesama:

1. Intro
2. Spasenje
3. Gde Smo Sada Mi?
4. Vrsni Moje Ime
5. Klovn
6. Pakleni Put Za Kraj
7. Zima Kada Cvetaju Ruže
8. Fistful Of Dust (bonus)
9. Sold Out Life (bonus)
10. Trip To: a) Heaven b) Hell (bonus)

Komentari