Upravo taj neki depresivni, melanholični prizvuk ovom materijalu daje poseban dodir, i to je jedan od razloga zašto mi se sve ovo veoma sviđa

  • Žanr: Progressive / Power Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2005.
  • Web: Acid-rain.co.sr
  • Piše: Nebojša Lakić

Ako neki bend sa naših prostora trenutno zaslužuje pažnju, onda je to sigurno Acid Rain. Naravno govorim u svoje ime, jer ovaj žanr mi i privatno najviše leži. Ali nije samo to u pitanju. Kvalitet ovog demo snimka je iznenađujući po svim pitanjima. Profesionalan rad na svakom polju, gitaristi Nikola i Bojan ako je verovati ovom snimku, najbolji su gitarski tandem na domaćoj sceni. Metronomski precizna ritam i solo svirka samo je za superlative!

Nakon uvodnog, a odličnog instrumentala, prelazi se u „Legacy“. Iskidani rifovi, velika melodičnost, virtuoznost… Ovaj bend je mnogo bliži progressive metal školi sa polovine 90-ih, a neće vam odmah na pamet pasti Dream ili Symphony X, što je super! Ima nešto u atmosferi što podseća na taj period, i moram reći da do sad nisam sreo bend kod nas koji je bolje uspeo to da postigne. Klavijature nisu napadne, a veoma su bitne, i stvaraju nekakvu „Conception – The Last Sunset“ atmosferu (posebno u početku „Shattered Mirror“). Upravo taj neki depresivni, melanholični prizvuk ovom materijalu daje poseban dodir, i to je jedan od razloga zašto mi se sve ovo veoma sviđa. I ostale pesme su podjednakog kvaliteta, samo je šteta što ih nema više. Produkcija – bubanj je dosta dobro programiran, čak šta više, teško da će se naći bubnjari koji će da skinu baš svaki udarac, obe gitare odlično zvuče, a Žarkova bas gitara se lepo čuje. Klavijature (Vladimir, ali ni jedan od one dvojice iz Alogie i Moondivea) sam već pohvalio. Oseti se potencijal u Markovom glasu, ali ipak bi morao malo poraditi na koloritu. Zvuči nekako „mrtvo“, mada na kraju uklopio se sasvim lepo. Omot – opet a la prog metal coveri 90-ih.

Tačno, sve je već rečeno u ovom žanru davno, ali za dobre pesme svakako da ima mesta. Apsolutno obavezno za sve prog fanove kod nas!

Spisak pesama:

1. Alpha (instrumental)
2. Legacy
3. Shattered Mirror
4. Red Ocean

Komentari