Svaki od sastava nudi nešto specifično, znaju šta rade, i to se oseti u idejama i samim aranžmanima

  • Žanr: –
  • Izdavač: Dark Revolution Records, 2006.
  • Web: Darkrevolution.org
  • Piše: Nebojša Lakić

Forgotten Art kompilacija je prvo izdanje sveže osnovane izdavačke kuće Dark Revolution Records. Za beogradsko udruženje Dark Revolution zna se od ranije, to je udruženje koje je mnogo uradilo (i radi) na promociji underground zvuka (gothic, industrial, electro, metal…) na našim prostorima. Prisustvovao sam raznim manifestacijama koje su organizovali (Halloween večeri, Gothic večeri…) i iskoristiću priliku da pohvalim profesionalan pristup svemu tome.

Sigurno da su Dark Revolution svoj posao shvatili ozbiljno. Evo još jednog primera, kompilacija domaćih bendova koji do sada nisu imali priliku da se predstave široj publici (osim par poznatijih imena). Pjesn, Istok (gledali smo ih sa Mizar i na ovogodišnjem Samhainu npr.), Vien Lur, Tamerlan, Days of Yore (recenzija njihovog prvog snimka je dostupna na Portalu), Krvava Zora, Kanntilen Ante Portas, A.R. Club, i nešto poznatiji Kinovia, Intus, Fancy Frogs i bonus, kragujevačka Slovenska Nekropola. 13 pesama ukupno, stilski dakle poprilično sličnih sastava.

Gothic, neo-folk, mediaeval, dark… pravci na ovoj kompilaciji imaju svoje predstavnike, koji čine okosnicu srpskog talasa pomenutih žanrova. Priznaćete da ovako nešto nije svakodnevna pojava, i lepo je da je neko pružio šansu svim ovim sastavima da dođu do šire publike. Svaki od sastava nudi nešto specifično, znaju šta rade, i to se oseti u idejama i samim aranžmanima. Ne bih izdvajao nikoga posebno, iako imam nekoliko favorita, već ću pohvaliti ceo projekat, i uputiti reči podrške svim bendovima, u nadi da ćemo čuti još dosta od njih u bliskoj budućnosti. Kompilacija vredna svake pohvale!

Spisak pesama:

1. Pjesn – Istekuvam
2. Istok – Suza
3. Kanntilen Atne Portas – Neotvorima
4. Kinovia – Dorotea
5. Vien Lur – Valdir
6. A.R.Club – Swan Song II
7. Tamerlan – Beneath the Moon Light / Cannon
8. Days of Yore – Wheel of the Year
9. Pjesn – Na Vodama Vavilonskim
10. Krvava Zora – Marijo Deli Bela Kumrijo
11. Fancy Frogs – Blacksmith (Dark Revolution mix)
12. Intus – Girl on Wire
13. Slovenska Nekropola – U Ime Ruže (1996., bonus track)

Komentari