Potonja je, bez sumnje, najekstremniji materijal ikad snimljen kod nas, a kakva će reakcija na isti biti, nemam pojma. Ko je hteo srpski raw black metal, evo mu ga!

Šta reći / kako rečima opisati ono što se čuje sa ovog izdanja? Bethor je iz Mladenovca, to već svi upućeni znaju. Iza sebe ima desetine raznoraznih izdanja koja se kreću od grind/corea, preko death metala, do najsirovije forme black metal zvuka. Eksperimentisanje sa noise tripovima, vanzemaljskim zvucima, pitchshifter vriskovima… sve to, u kombinaciji sa najgadnijim black metalom koji može da se zamisli, u neku ruku opisuje njegov prvi objavljen CD na ovim prostorima za Rock Express – CD nazvan Potonja. Rekoh „u neku ruku“, jer potpunu sliku možete steći samo ako sami preslušate ovo izdanje.

Potonju čini 11 pesama (među kojima su i Bathory obrada „Equimanthorn“ i Beherit obrada „Fish“), intro i outro. Prilikom prvog slušanja, stigao sam do treće pesme, i odustao. Drugi pokušaj sastojao se iz preskakanja introa (koji je verovatno nešto najužasnije ikad snimljeno kod nas), pa sam hrabro stigao do šeste pesme… treći put sam krenuo od šeste, pa do kraja. Još uvek se nisam (a sumnjam i da ću ikad), usudio preslušati celi disk bez pauze. Ne znam koliko tačno je strašan taj Beherit jer teško da sam izučavao toliko ekstremne forme dragog nam metala, ali od ovoga strašniji ne može biti.

OK, bubanj na snimku odlupao je Uroš iz Acroholie, gostovala je i devojka iz obećavajućeg benda Odium Inc., Romana. Sve ostalo odradio je Bethor, uključujući i produkciju. Svirački deo na albumu kreće se najbržom stranom black metal žanra, a tu su i thrashy rifovi, te vrištanja od kojih poželite da u zemlju propadnete. Kome ovo preporučiti, ne znam. Ne želim da me posle neko ubije. 🙂

Potonja je, bez sumnje, najekstremniji materijal ikad snimljen kod nas, a kakva će reakcija na isti biti, nemam pojma. Ko je hteo srpski raw black metal, evo mu ga!

Bethor – Potonja spisak pesama:

1. Welcome to the Infernal Kingdom (Intro)
2. Potonja
3. Vasta Deus Regna
4. Equimanthorn (Bathory cover)
5. Born of no Mother
6. Upon the Hour of Noon
7. Clangur De Blasphemia
8. Fish (Beherit cover)
9. Arathron
10. Miseruit Conplexus Obcurus
11. Daku Iad
12. Stab Through the Heart
13. … Sabai Infernum (Outro)
+ BONUS multimedia

Komentari