S obzirom da je izbore u Srpskoj na skoro svim nivoima vlasti dobila partija čiji je glavni čovek upravo iz Laktaša, možda nekim sponzorstvom postignu i nešto više

  • Žanr: Thrash/Core Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2006.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Interesantno, Ixodes dolaze iz malog mesta pored Banja Luke, a koje se zove Laktaši. Poznavajući situaciju i mentalitet ljudi sa tog područja, ovaj bend je u svakom slučaju iznenađenje za sebe, i to još i pre nego što nam je disk i dostavljen.

Ixodes su materijal snimili u Kragujevcu u poznatom Vujinom studiju Češnjak (dve pesme su snimljene u Studiju Bole, Banja Luka), a muzika na disku je thrash metal sa core elementima (znate već one jump momente). Ukupno 11 pesama plus outro, solidnog zvuka za demo (ipak je u pitanju studijski rad), i za prvi snimak jednog mlađeg benda. Ostavljeno je prostora za popravku, naravno. Kako u zvuku, tako i u samim idejama, pa i svirci, jer se oseća nesigurnost na nekim instrumentima (bubnju npr.). Međutim, ukpuna slika nije toliko loša. Više ostaje pitanje koliko fanova ovakve muzike ima kod nas, jer taj žanr nešto i ne prolazi na ovim prostorima. Ixodes mogu podsetiti i na prijedorsku Seansu, ako je ko imao prilike čuti, a osnovni uzori verovatno su im Machine Head, Pantera, Max Cavalera (Soulfly / Sepultura) i sl.

Kao što rekoh, za demo snimak i prvo upoznavanje sa bendom, ovo je sasvim solidan materijal. Nisam imao priliku da ih vidim uživo, pa poređenja studijski rad/živi nastupi ovaj put će izostati. Ostaviću se prognoza, od njih zavisi koliko ozbiljno će se posvetiti promociji svega ovoga (za sada ista ide preko Big Radija Banja Luka, i metal emisije Danger Zone, gde su se nalazili i na poziciji broj 1 domaće liste). A s obzirom da je izbore u Srpskoj na skoro svim nivoima vlasti dobila partija čiji je glavni čovek upravo iz Laktaša, možda nekim sponzorstvom postignu i nešto više, no to ćemo tek da vidimo.

Spisak pesama:

1. Armageddon (They Are Human)
2. Kill You
3. Chaos and Order
4. World of Suicide
5. No Escape
6. Inside
7. Ex Nihilo
8. Running Free (demo)
9. Break Inside
10. Buried Me Underneat
11. Rise (demo)
12. Outro

Komentari