Nadasve interesantno izdanje Pustoši za prvi album. Možda da je žanrovski malo usmjerenije, jer ovde je nabacano poprilično toga, no, atmosfera je jedinstvena cijelo vrijeme i u tome su uspjeli. U svakom slučaju nestandardan album, vrijedan proučavanja

I konačno neke nove snage na učmaloj „kucanje & zujanje“ sceni. Pustoš su bend iz Inđije osnovan u martu 2019. Pred nama je njihov prvenac pod nazivom Suton. Bend čine Morgoth (bubanj), Zmaj (gitara) i Vožd (bas i vokal). Album čini sedam pjesama i tu stvarno ima svega i svačega u 40-ak minuta muzike. Rifovi uglavnom šetaju od vikinške faze Bathory (bez horova), do klasičnog blastbeat black metala. S obzirom da je u pitanju trio, bas je poprilično istaknut, što je pohvalno. Bas gitara u ovoj muzici često zbog gustine svirke bude u drugom planu, dok ovdje već ima i svoje atmosferične dionice. Vokal je veoma jasan, pjeva na srpskom jeziku i može se pratiti bez tekstova. Lično smatram i da je za trunku preglasan i da bi se više na atmosferi dobilo da se malo više uklopio u miks.

Rifovi uglavnom šetaju od vikinške faze Bathory (bez horova), do klasičnog blastbeat black metala

Prva pjesma „Мȍrа“ je puna raznih uticaja, a takođe i najduža. Smjenjuju se tu atmosferični pasaži, black metal zakucavanje, epski dijelovi… Druga, naslovna, već je konkretnija i usmerenija, možda i najbolja na albumu. „Smrt“ je ambijentalni instrumental, a na „Pustoš“ se bend ponovo vraća mid tempu mrvljenja. No, zato peta pjesma, „Nečist“ je totalni odskok u doom metal. Lično, prva asocijacija mi je bio stari Cathedral. Veoma neočekivan prelaz. Šesta, „Jesen“ je ponovo ambijentalni instrumental, dok se posljednja pjesma „More“, ponovo vraća u već pomenuti mid tempo s teškim epskim rifovima.

Pustoš

Foto: Igor Stanić

Nadasve interesantno izdanje Pustoši za prvi album. Možda da je žanrovski malo usmjerenije, jer ovde je nabacano poprilično toga, no, atmosfera je jedinstvena cijelo vrijeme i u tome su uspjeli. U svakom slučaju nestandardan album, vrijedan proučavanja.

Pustoš – Suton spisak pesama:

1. Мȍrа
2. Suton
3. Smrt
4. Pustoš
5. Nečist
6. Jesen
7. Мore

Pustoš - Suton
Produkcija73%
Originalnost68%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost75%
74%Finalni utisak

Komentari