Zaključak se nameće sam po sebi i to je priča koja se ponavlja na ovim prostorima kod velikog broja bendova. Malo je falilo da bude sjajno

Ne pamtim kada sam više puta napisao i odmah nakon toga obrisao uvod nekog teksta, kao što je slučaj sa ovom recenzijom. Ni nakon priličnog broja slušanja materijala nisam uspeo da formiram definitivno mišljenje o debitantskom albumu kragujevačkog benda Etherstone. I sada, u toku finalne faze rada na ovom pisaniju, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da sam na čisto sa The Missing Chapter. Toliko pozitivnih strana, plusića za trud i energiju, i gotovo fatalan nedostatak kod najbitnijeg sastojka za rock/metal album. Šta je to, koji je to nedostatak, pitate se? O tome u drugoj polovini teksta, prvo pozitivne strane, da ne mračimo odmah u startu.

Prvo, pred nas, publiku, je ispred imena benda stavljena etiketa stoner/sludge metal benda, što je kod mene lično stvorilo gomilu pretpostavki, od kojih je dobar deo, kao netačne, otpao nakon prvog slušanja. Iz mog ugla, Etherstone u svom DNK imaju veći procenat rock nasleđa nego što se može zaključiti iz navedene stilske odrednice. Takođe, čini mi se i da se ispod površine krije i ne baš mali uticaj bendova iz Sijetla. Znate o čemu i o kojim bendovima pričam, naravno.

Etherstone

Drugo, nakon što smo malkice pretresli rodoslov benda, sa potencijalno pogrešnim zaključcima, za koje sam spremam da snosim odgovornost (mada sam prilično uveren u to što pišem), vreme je i da krenemo da hvalimo učinak ekipe. Momcima ideja ne fali. To je fakat. Dobri, kvalitetni rifovi i ništa manje dobro aranžiranje, prezentuju nam paket pesama koje se lako pamte i još lakše ponovo slušaju. Sve je u ovom delu dobro odrađeno. Nisam primetio, sudeći prema rezultatima bar, da je kreativni proces bio isforsiran. Osim u jednom segmentu. Vokal. Ono što razdvaja dobre od vrhunskih bendova i dobar od vrhunskog materijala, u slučaju The Missing Chapter predstavlja kolosalan minus, koji svakako narušava kvalitet i kompaktnost albuma. Prosto rečeno, realizacija vokala po svim parametrima je daleko ispod potreba pesama. Lomio sam se oko načina na koji bih ovo izustio, ali na kraju, znajući da je prvi album u pitanju, Etherstone zaslužuju iskreno mišljenje, sviđalo se to njima ili ne. Vokal nije ubedljiv i tačka. A to je karika koja nedostaje ovom albumu. To je ono što je The Missing Chapter moglo odvojiti od ostatka rock i metal scene, ali nije. I to je činjenica koja me boli, jer je ceo poduhvat mogao da dobaci mnogo dalje. Zaista je mogao.

Dobri, kvalitetni rifovi i ništa manje dobro aranžiranje, prezentuju nam paket pesama koje se lako pamte i još lakše ponovo slušaju

Ni artwork nije najsrećniji, ako ćemo iskreno, a nasuprot tome, miks/sound je sasvim odgovarajući za profil benda. Zaključak se nameće sam po sebi i to je priča koja se ponavlja na ovim prostorima kod velikog broja bendova. Malo je falilo da bude sjajno. Malo. Imajući u vidu da su mlad bend, sa par korekcija, mišljenja sam da bi to „malo“ mogli lako da prebrode. Zaista se nadam, jer momci imaju šta da kažu.

Etherstone – The Missing Chaprter spisak pesama:

1. Ozymandias
2. Final Stride
3. Over the Threshold
4. New Dawn
5. Longing
6. The Missing Chapter
7. The Cost
8. Winter’s Ashes

Etherstone - The Missing Chapter
Produkcija74%
Originalnost61%
Vizuelni identitet59%
Uverljivost79%
68%Finalni utisak

Komentari