Consecrationov album aux jedan je od najubedljivijih domaćih ostvarenja svih vremena, i pokazatelj da geografski položaj nije presudan faktor za snimanje originalnog i od-početka-do-kraja zanimljivog albuma

  • Žanr: Progressive / Avantgarde / Doom Metal
  • Izdavač: Adv. Promo CD, 2006.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Unikatna pojava na domaćoj metal sceni, beogadski sastav Consecration, uspešno je priveo kraju snimanje i produkciju debi ostvarenja, albuma nazvanog aux. Momci su prešli dug put da bi se danas našli tu gde jesu – od death metal, gothic/doom sastava (tu je i period dok su se zvali Lack of Motivation), sviranja raznih obrada (sastava Crematory, Black, Moonspell, Depeche Mode…), po koncertima uglavnom u matičnom Beogradu, do jednog od najkonkretnijih live sastava koje Srbija u ovom trenutku poseduje. Pretrpeli su i izmene postave u više navrata, da bi danas radili kao četvorka.

Na ovom albumu radilo se jako dugo. I ovo je materijal koji ih prati od ranih dana, a koji danas i nije toliko aktuelan jer progresivne tendencije benda, i želja za konstantnom promenom zvuka odvele su ih u nešto drugačijem smeru. No, to je već neka druga priča, koju ćemo pričati kad za to dođe vreme. Zadržimo se sad na albumu.

Aux čini sedam pesama. Od uvodne „Absinthe Thoughts“, do završne „Mercury Room“, Consecration nas provode kroz širok dijapazon osećanja, gde se mržnja, bes, sirova energija, sudaraju sa blažim, prijatnijim, ali uznemirujućim emocijama koje su dočarane akustičnim gitarama i efektima, atmosferičnim (Anathema/Katatonia/The Gathering) pasažima, i to je deo u kojem ću ponoviti da Consecration nemaju konkurenciju na ovim prostorima. Materijal zvuči veoma zrelo kad se sagleda kao celina, i teško je poverovati da je u pitanju tek prvi album nekog benda. Melanholična atmosfera neće vam dozvoliti površinsko slušanje, a kad vas jednom uhvati, povratka nema.

Materijal zvuči veoma zrelo kad se sagleda kao celina, i teško je poverovati da je u pitanju tek prvi album nekog benda

Istakao sam već jačinu Consecration live nastupa iznad. Ovo je možda i jedini domaći metal sastav koji uživo zvuči skoro besprekorno. Nastupali su sa To/Die/For, Charon, stigli do finala Zaječarske gitarijade prošle godine, a danas njihovo ime na plakatu garantuje kvalitetnu svirku i jedinstven zvučni i emotivni doživljaj. Da zaokružim recenziju u jednu rečenicu: Consecrationov album aux jedan je od najubedljivijih domaćih ostvarenja svih vremena, i pokazatelj da geografski položaj nije presudan faktor za snimanje originalnog i od-početka-do-kraja zanimljivog albuma.

Spisak pesama:

1. Absinthe Thoughts
2. Rinasek
3. Passage (aux)
4. Cliffhangers
5. Aimless
6. Shelter_me
7. Mercury Room

Komentari