Jače jednostavno ne može! Čeka se album kao sneg u ovogodišnjem januaru

  • Žanr: Horror Folk
  • Izdavač: Demo CD, 2006.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Najveći su se vratili!

Novosadska horror folk (!) atrakcija Pero Defformero, postoji više od 10 godina, i kao takvi, egzistiraju u totalnom undergroundu zagušljivih novosadskih rock kafana. Koliko godina rada, toliko i koncerata otprilike, što je velika šteta, jer verujte mi na reč, njihovi koncerti su najbolji mogući provod koji pojedinac sebi može da priušti na ovim našim napaćenim prostorima.

Večita misterija ovaj bend. Tehnički, možda i najbolji muzičari koji se pojavljuju na domaćim binama (odgovorno tvrdim da je Sale Friš najbolji live gitarista kojeg sam gledao kod nas, stil, ritam, solo… sve je tu!). Četiri pesme snimljene su u istom studiju gde i prvi kultni album daleke 1996… ili 1995.? Ko bi ga znao. Isti producent, ali mnogo bolja oprema ovaj put, rezultirali su sa dve stare, i dve nove pesme. Dve stare su hitovi kakve malo koji bend poseduje u srpskim metalnim vodama (Silvana i Došli smo do Kraja). Nema zajebancije kad je svirka u pitanju, sve je pošteno obavljeno, solaže vrhunske, ritmovi odlični… samo su vokali ti koji izazivaju smeh i čuđenje (tipa onog koje mene godinama proganja: zašto dođavola ovoliko dobri muzičari ne snimaju ništa ozbiljno). Narodnjački (narocki!) glas Bišketa i dalje je tu, pokazao se kao vešt i dostojan Grand Parade. Hell, možda je velike pare mogao zaraditi u tim vodama!

Dve nove pesme, pokazale su da se slabo šta promenilo za ovih 10 godina – bend je i dalje vrhunski kad je izvedba u pitanju, smisao za humor prati ih i dalje, tekstovi su perfektni! Gothica Lepotica može da se kandiduje za najbolju domaću heavy metal numeru poslednjih… šta poslednjih? Ikad! Ne mogu vam to dočarati rečima. Refreni ala Tarja Nightwish koje je Biške svojim lepršavim glasom dočarao kao da je pred vama (Tarja, ne Biške!). Nema se prostora, pa da pomenem i prog metal šamar koji se zove Što si Više Mrtva… Nikad nismo imali čist prog metal bend, ali zato su tu ovi frajeri koji to mogu odsvirati kad hoće. „Žalim draga, ispalo je sranje, što si više mrtva, volim te sve manje“.

Jače jednostavno ne može! Čeka se album kao sneg u ovogodišnjem januaru.

Spisak pesama:

1. Silvana
2. Došli Smo do Kraja
3. Gothica Lepotica
4. Što si Više Mrtva

Komentari