Codex Gigas je vrlo prijatno iznenađenje u neprijatno vreme, bez dileme najbolje što je Scaffold ponudio u dosadašnjoj karijeri

Moram priznati da sam bio skeptičan kada je novi materijal veterana domaće death metal i metal scene uopšte stigao do mene na recenziranje. Ta rezervisanost mahom i nije bila vezana striktno za sam Scaffold, već više za globalno zlostavljanje termina „old school“, koji je, složićemo se, neraskidivo vezan za identitet ovih veterana. Međutim, kako to obično biva sa predrasudama, nestale su vrlo brzo, tačnije već sa prvim slušanjem novog albuma. Scaffold su ovo odradili kako dolikuje, i bez ikakvih dilema mogu da kažem da je ovo njihov daleko najbolji učinak. No, da malo dublje uđemo u materiju.

Daleko od toga da je CG spektakularno ostvarenje. Sve je mahom odigrano na sigurno, bez nepotrebnog uvlačenja u eksperimentisanje, što je u ovom slučaju dobitna formula. Materijal je krajnje izbalansiranog kvaliteta po svim parametrima, ali znatno bolje realizovan nego što je to ranije bio slučaj sa izdanjima Scaffolda. Kada to kažem, mislim na svaki segment albuma.

Materijal je krajnje izbalansiranog kvaliteta po svim parametrima

Gitaristika i aranžiranje po P.S.-u death metala, vokal takođe, mada je on sam za sebe nešto slabija stavka, dok su sa druge strane, solaže primetno bolje nego u prošlosti. Pretpostaviću (na osnovu informacija koje je bend dostavio redakciji SMP-a) da je tome dosta doprineo i odabir gostiju, što je, po mom mišljenju, svakako plus. Ja sam uvek za gosta koji je u stanju da obogati muziku originalnog autora. Mogao bih čak i da spekulišem da ovde uticaj kako producenta, tako i gostiju nije uopšte mali. Takođe, pohvalio bih posvećenost detaljima. Sve je na svom mestu, nikakvih produkcijskih i sviračkih manjkavosti nema. Napomena samo: pod reči PRODUKCIJA ne podrazumevam samo i isključivo MIKS albuma, već zbir svih činilaca u procesu nastajanja i finalizacije albuma. Sam miks može da se podvede pod epitet „OK“. Generalno, čak ni taj dugogodišnji i odveć prepoznatljiv (po dobri ili po zlu, u zavisnosti od konteksta materijala) zvuk Paradox studija, a koji ja nikako ne preferiram, ovde ne smeta, već je korektno uklopljen u celu Codex Gigas priču.

Scaffold

Kada smo kod propratnih stvari, moram istaći da su Scaffold i ovde demostrirali visok stepen profesionalnosti, jer je dostavljeni promo paket sadržao sve (i više od toga), što je potrebno jednom recenzentu da kompletira sliku o albumu. Da ne zaboravim, artwork je takođe vrlo kvalitetan i prikladan, te nije samo estetski momenat, već zakružuje celinu albuma na pravi način.

Da rezimiramo, Codex Gigas je vrlo prijatno iznenađenje u neprijatno vreme, bez dileme najbolje što je Scaffold ponudio u dosadašnjoj karijeri. Ne preterano originalan, ali znalački realizovan i na tome čestitamo kako bendu, tako i svim učesnicima ovog poduhvata.

Scaffold – Codex Gigas spisak pesama:

1. The Butcher of Rostov
2. 1763 (Consecrated Ground)
3. Five Circles in Barbed Wire
4. In These Dreams
5. At The Dawn of a Judgement Day
6. Variola Vera
7. Psychopathic Mind (Bloodbath cover)
8. Rotting in the Rain

Scaffold - Codex Gigas
Produkcija72%
Originalnost69%
Vizuelni identitet79%
Uverljivost86%
77%Finalni utisak

Komentari