Ambiviolent opasno konkuriše za domaći metal album godine

Verujem da Dead Joker nije potrebno predstavljati, ali par rečenica uvek dobro dođe, pogotovo mlađoj populaciji. Dead Joker je jedan od najstarijih aktivnih metal bendova na sceni i mnogi ga pamte iz perioda devedesetih kada su ponosno branili metalne boje Kragujevca, pogotovo nakon izlaska debi albuma Venture, 1994. godine. Ovo, danas kolekcionarsko izdanje na kaseti zasigurno je za to vreme predstavljalo nešto vrlo posebno na domaćoj sceni. Okej, znam, bilo je i drugih death metal bendova kod nas, ali je DJ nekako odskakao. Zapravo sam pred recenziranje novog albuma o kojem će uskoro biti reči i ponovo preslušao Venture. I dalje je tu ta neka sablasna i hladna atmosfera, vrlo specifičan vokal i ono što su svi godinama izdvajali – bubanj. Zlaja je postavio neke standarde u ekstremnijem sviranju kod nas. I onda, naravno, prestanak rada zbog ovih i onih stvari. Srećom, od pre par godina Jokeri su ponovo tu i to sa većinskim delom stare postave (pevač Gogec, bubnjar Zlatko i gitarista Marko), plus dvojica pridošlica – stari prijatelj (gitarista) Predrag i basista Aleksandar kojeg znamo iz sastava Deadly Mosh.

Dead Joker

Nakon par godina sviranja, opipavanja terena i pisanja dugo očekivanog diskografskog nastavka – Ambiviolent je tu! Intro i 11 pesama je zabeleženo od strane Ivana Ilića Ćilija, dok je za mastering bio zadužen čuveni švedski metal producent Jens Bogren (Fascination Street) i već ovde vam treba biti jasnije da se ni sa zvukom, produkcijom i finalnim masteringom bend nije zajebavao. Dakle, sve jasno i kristalno glasno.

Što se samog materijala tiče, mogu reći da u suštini i nije nalik onom od pre 20 i kusur godina, što je kod mene ogroman plus. Dosta šarenoliko, više ušuškano u današnje metal tendencije. Dead Joker sada imaju taj neki „groovy“ pristup, svedenije ali efektnije rifove i vrlo zanimljive solaže i melodije. Dakle, nemojte ovde očekivati tipičan death metal koji svira brzo, ne uzima zarobljenike i ne staje od prve do poslednje sekunde. Dead Joker su odigrali pametno, bez robovanja jednom pravcu, bez sramote da death metalci malo prikoče, ubace atmosfere, semplova, klavijatura, ženskih i „clean“ vokala. Kada smo već kod toga, na Ambiviolentu se na različitim pozicijama nalazi i pregršt gostiju – Ana Popović, Iveza i Marko (Thimble), Miloš i Vojin (Deadly Mosh), Nikola Zornić (Slovenska Nekropola)… Svi oni su doprineli da Ambiviolent opasno konkuriše za domaći metal album godine. Sa druge strane, nemojte ni pomisliti da ovde nema duplog basa, blast-beatova, rezanja i opakih metal rifova i vokala, verujte mi da je sve tu.

Dead Joker su odigrali pametno, bez robovanja jednom pravcu

Ovako zvuči Dead Joker u 2020. a na vama ostaje da mu date šansu. Ja svakako jesam.

Dead Joker – Ambiviolent spisak pesama:

1. Intro
2. Six-Foot Parasite
3. Nosocomephobia
4. Shadow On The Field
5. Dead Again
6. The Insight
7. To Survive A God
8. Missing Time
9. Walls Of Silence
10. Powdering The Croes
11. Out Of Forgiveness

Dead Joker - Ambiviolent
Produkcija91%
Originalnost85%
Vizuelni identitet74%
Uverljivost93%
86%Finalni utisak

Komentari