Detaljniji info morao bi da se podrazumeva, kad već govorimo o prvom izdanju nove kuće, kao i prvom predstavljanju dva do sada manje poznata benda

  • Žanr: Melodic Black Metal – Speed / Power Metal
  • Izdavač: Metal Sound Publishing, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Predstavljamo vam prvo izdanje UG izdavačke kuće Metal Sound Publishing – split CD bendova Numenor i Forlorn Wisp. Da, Metal Sound Publishing je još jedna od aktivnosti Metal Sounda (pored organizacije koncerata, i vođenja mag/webzinea), a kako je glavni čovek MSa ujedno i član benda Numenor, ovo izdanje nameće se kao sasvim logično.

Na početku ove recenzije, moraćemo prvo jednu negativnu kritiku da uputimo ovom izdanju. Naime, nikakav prateći press info ne dolazi uz disk. Nema tehničkih podataka na omotu, gde su snimane pesme, nedostaju biografije, kontakti sa bendovima (pa i sa labelom), bilo kakav info. Tu je jedino (adekvatan) cover, DVD dimenzija (CD inače dolazi u DVD kutiji). Detaljniji info morao bi se podrazumevati, kad već govorimo o prvom izdanju nove kuće, kao i prvom predstavljanju dva do sada manje poznata benda.

Ok, idemo na sadržaj. Dve pesme Numenora, i tri pesme Forlorn Wispa, o tome je ovde reč. Numenor (inače, nekadašnji Esgaroth) se predstavio melodičnim sympho black metalom, barem tako zvuči prva pesma (Monarchy Divine), dok je druga (Once We Were Kings) već nešto ekstremnijeg usmerenja, sa blast beatovima i death metal rifologijom, iako će taj melodični Dimmu Borgirski black metal i ovde moći da se oseti. Pesme su dobre! Čak veoma dobre. Produkcija je odgovarajuća (rekao bih Paradox studio), i na prezentaciju Numenora nemam nikakvu zamerku. Odnos instrumenata, kao i baratanje istima od strane ekipe iz benda lepo je obavljeno, kvalitet svirke je na zavidnom nivou, i ostaje nada da se na full length neće dugo čekati.

Forlorn Wisp pričaju nešto drugačiju priču, koja će sasvim izvesno naići na odobravanje Blind Guardian fanova. Ovo je toliko BG inspirisano da je u početku simpatično i smešno, posle neverovatno, a na kraju… pa, tu negde, na pola puta između tih pojmova. Sviraju momci odlično, pevač kao da je Hansijev klon, dok je muzika nešto agresivnija, dakle, raniji Guardian momenti. Ne znam, ako je ovaj bend proveo neko vreme svirajući kao BG Tribute bend, onda je sasvim jasno odakle toliki nedostatak identiteta. A ako ne, i ako ćemo priču o originalnosti ostaviti po strani, nema potrebe za preteranim razglabanjem – ovo je fino realizovan heavy metal sa čvrstim korenima u BG zvuku, uz naglasak da momci znaju posao, sviranje je precizno, ideje zanimljive… Očekujte kvalitetan metal od Forlorn Wispa.

Očekujemo dalje akcije Metal Sound Publishinga, i želimo im srećan početak rada.

Spisak pesama:

1. Numenor – Monarchy Divine
2. Numenor – Once We Were Kings
3. Forlorn Wisp – Astral Shade
4. Forlorn Wisp – The Glade
5. Forlorn Wisp – A Pawn’s Choice

Komentari