Kao da slušamo doom metal izdanje kojem su oduzete električne gitare, bubanj, bas gitara, i growl vokali

  • Žanr: Darkwave / Ambiental / Neoclassical
  • Izdavač: Pre-release, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

I kao što pomenusmo u recenziji albuma Scarlet (Ekleipsi net label, 2008), postoji i noviji materijal sastava Venefica, a to je ovaj, skoro završen, i još uvek neobjavljen, pa se zahvaljujemo Marku na prilici da vam ga predstavimo pre nego što se nađe i u zvaničnoj distribuciji sa pečatom izdavačke kuće.

Luna, the Moon Fortress je, dakle, album nastavak pomenutog Scarleta. I sličan, i različit, slobodno možemo reći. Sličnosti su u atmosferi, pesme pogađaju u isti centar sa emocijama gde i one sa prošlog albuma, dok razlika ima – vokali, za početak. Ženski, lepi, kakve ove pesme i zaslužuju. Ipak, isti nisu previše zastupljeni, a dozvolio bih sebi da kažem da ne bi smetalo i da ih je više, ako ne na ovom, onda na narednim albumima. Dalje, klavir nije više dominantan kao na prošlom snimku (iako ga svakako ima), već su to ovaj put klavijature, i različiti zvukovi… I na kraju, ovaj put autorski rad u potpunosti, dok su se na prošlom albumu mahom nalazile Venefica adaptacije klasičnih dela. Ovaj put, kao da slušamo doom metal izdanje kojem su oduzete električne gitare, bubanj, bas gitara, i growl vokali… Ako ovaj opis uopšte može pomoći da steknete koliko toliko jasnu sliku u glavi.

Venefica je specifičan projekat, i svakako jedinstven na domaćoj sceni. Koliko je teško ili lako dopreti do šire publike sa ovakvom muzikom, to oni najbolje znaju. Sa naše strane ostaje da vam toplo preporučimo i Lunu i Scarlet, garantovano je opuštanje i uživanje… Osim naravno, ako pod „opuštanjem i uživanjem“ ne smatrate preslušavanje novog Dying Fetusa, u tom slučaju – zaobiđite u širokom luku. 🙂

Spisak pesama:

1. Cabal
2. Anamnesis (The Soul Design)
3. In Remembrance of Bloodflower
4. Removing Beauty
5. Polyphonica Crimson
6. Sculptures of Funeral Melodies
7. Glacia
8. Aerith’s Theme
9. Dormancy (Sur-Re-Al)
10. Luna, the Moon Fortress
11. Morphine Raindrops
12. Rei, Sólstafir
13. Eternal Twilight Tranquility
14. The Sonorous Crosses
15. Under Bright Moon Weeping
16. Requiem for a Dream (Lux Aeterna)

Komentari