Sve u svemu, za prvo izdanje, veoma dobar uradak i nadasve neočekivan. Iskreno, nikad nisam čuo za Miloševac dok nisam dobio snimak za recenziju. Nadam se da će momci nastaviti s radom i snimiti nešto i u pravom studiju

I konačno, neko black metal izdanje iz Republike Srpske. Vran je dvojac iz malog mjestašceta Miloševca kod Modriče, a čine ga dvojac Odar (svi instrumenti) i Had (vokal). Prvo izdanje, nazvano jednostavno imenom benda, čini osam numera, od čega je prva akustično/atmosferični intro, a sedma koja se zove „Posljednja litrugija“ u bukvalnom smislu to – liturgija. Ona bi bila i outro albuma, jer osmu pjesmu čini obrada The Stone kvlta „Za kosti otaca“. E sad, da se pozabavimo ostatkom albuma kog čini šest pjesama, i u kojima zarobljenici nisu opcija. Vran je na putu koji su već zacrtali gorepomenuti The Stone, Endarken i All My Sins.

Svi tekstovi su na srpskom jeziku, što je veoma pohvalno. Isti su blasfemični, kao što i jeste standard u ovom žanru. Furiozno i melodično, s razumljivim vokalom. Povremeno upadne pokoji brejk i lakši pasaž, samo da bi se priča opet vratila na blastbeat. Pjesme su dobro iskonstruisane i drže pažnju. Lični favorit mi je „Plamen guta carstvo nebesko“, mada su i ostale na tom nivou.

Vran

Što se produkcije tiče, jedina zamjerka je na „kucanom“ bubnju, no, s obzirom da je ekstremna rijetkost naći bubnjara koji hoće i može da svira ovakvu muziku, a pogotovo u malom mjestu kao što je Miloševac, to je potpuno razmljivo i opravdano. Bubnjevi sami po sebi ne zvuče loše, a kvalitetni rifovi ionako su u prvom planu.

Produkcija – uvijek može bolje, vidi se da je ovo rađeno u kućnim uslovima, no, materijal zvuči sasvim pristojno. Sve u svemu, za prvo izdanje, veoma dobar uradak i nadasve neočekivan. Iskreno, nikad nisam čuo za Miloševac dok nisam dobio snimak za recenziju. Nadam se da će momci nastaviti s radom i snimiti nešto i u pravom studiju.

Vran – Vran spisak pesama:

1. Uvod
2. Crne vode nose me u Had
3. Nad Doborom sjevale su munje
4. Kletva
5. Božiji grob
6. Plamen guta carstvo nebesko
7. Poslednja liturgija
8. Za kosti otaca (The Stone cover)

Vran - Vran
Produkcija50%
Originalnost65%
Vizuelni identitet88%
Uverljivost90%
73%Finalni utisak

Komentari