Defformero postaje neizostavno „štivo“ iole posvećenijeg metal fana, ali i mnogih drugih, jer skoro da je nemoguće ostati ravnodušan na nešto ovako ubedljivo i veselo

  • Žanr: Horror Folk
  • Izdavač: Multimedia / SKC NS / Music Planet, 2008.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Turbo-Folk / Progressive metal. Tako naše drage Novosađane krstiše braća Rusi na jednom od svojih najvećih portala za skidanje svega i svačega (bez dozvole, dakako). Znaju to sada i oni, a znaće uskoro i ostatak sveta: Pero Defformero je objavio drugi zvanični album u deceniju i više dugoj karijeri, i konačno obznanio svoje postojanje i širem krugu poštovalaca kvalitetne zajebancije, i ništa manje kvalitetne svirke.

Oni iskusniji među vama setiće se prvog albuma ove ekipe, kasetne verzije objavljene za Music YUser (valjda) 1995. godine. Prođe od tada mnogo leta, projekat je jedno vreme egzistirao samo u glavi mastermajnda Saše Friša, koji je ipak skupio dovoljno snage & želje da (se) sa ovom pričom nastavi. I od tog trenutka (2006., otprilike), Defformero ponovo jaše!

Undergrand je obuhvatio najbolje iz bogatog asortimana kojim novosadske lale raspolažu; 15 starijih (još sa prvog albuma, ponovo snimljenih) i u međuvremenu komponovanih numera, zabeleženo je u studiju Piknik (januar-mart 2008.), i plasirano posredstvom Multimedia Recordsa. Od tada, pozicija benda sve više se stabilizuje, i Defformero lagano postaje neizostavno „štivo“ iole posvećenijeg metal fana, ali i mnogih drugih, jer skoro da je nemoguće ostati ravnodušan na nešto ovako ubedljivo i veselo.

Okosnicu sastava, uz dužno poštovanje ostalim članovima (Nenad – bas, Slobodan – bubanj), čine već pomenuti Saša Friš, koji je demonstrirao zavidnu gitarsku tehniku, bilo da je reč o tonu, ritmu, ili solažama, i naravno, Goran Biševac Biške, taj neverovatni i teško ponovljivi frontmen. Pesme, svaka za sebe, pričaju priče koje su poznate napaćenim mlađim generacijama koje su imale tu „sreću“ da se rode ovde. Realnost života na ovim prostorima nikada nije bila realnija, nego što je to slučaj u PD tekstovima, a sve to je propraćeno preciznom, tehnički potkovanom progressive/heavy metal svirkom svetskog nivoa.

Bez dvojbe, reč je o jednom od jačih domaćih albuma, generalno gledano. Sprdačina sa narodnjacima, ili sprdačina sa metalom? Koliko god to smešno i u teoriji nemoguće zvučalo, Defformero je uzeo najbolje iz oba sveta, i stvorio album-monstrum, (under)grand show, koji ruši sve pred sobom svojom ubedljivošću.

Spisak pesama:

1. Došli smo do kraja puta
2. Silvana
3. Gotičarka
4. Ferrari
5. Kauboj iz Bosne
6. Žalim draga ispalo je sranje
7. Kraljica
8. Shvati
9. Odlaziš
10. Kako da ti kažem brate (hidden track)
11. Na dan kad si pošla za toga čoveka
12. Preko brega
13. Ostavljen sam ja
14. Oka tvoga plam
15. Tužno gledam

Komentari